Radar cu laser de mari dimensiuni, construit de fizicienii români

Încă un scenariu de film science fiction e pe cale să devină realitate de zi cu zi. Atmosfera va fi scanată din înaltul cerului, pentru a fi măsurată calitatea aerului pe care îl respirăm şi pentru ca eventualele pericole să fie depistate din timp. Greu de crezut ţinând cont de alte realităţi autohtone, dar este un proiect românesc.

Andreea Calcan, fizician: „Suntem în faza de construcţie efectivă a echipamentului, echipamentul final fiind un sistem LIDAR pentru nori Cirus şi aerosoli în atmosferă prin care urmărim poluarea şi calitatea aerului în atmosfera în viitor”.

Radarul cu laser va fi amplasat pe drone şi va zbura cu doar o mie de metri mai jos decât avioanele de linie. Cercetătorii români primesc ajutorul colegilor din Grecia, Germania şi Belgia.

Vassilis Amiridis, cercetător: „În ceea ce priveşte schimbarea climatică, este adevărat că încă nu ştim parametri care definesc clima noastră şi nu am interpretat încă clima şi progresele ei. În sensul acesta trebuie să măsurăm şi să fim capabili să urmărim parametri climatici şi cum au fost schimbaţi de activitatea oamenilor şi cum sociatatea omenească afectează toate aceste procese. Atmosfera este o parte foarte sensibilă a geosferei. Şi aici ne concentrăm în acest proiect cu scopul de a înţelege.”

LIDARUL românesc a fost prezentat la Conferinţa Internaţională de Radare Laser, organizată la Politehnica bucureşteană, unul dintre cele mai importante evenimente anuale la nivel mondial în domeniu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed