Radiografia Construcțiilor: investițiile scad, arieratele cresc, grad de îndatorare tot mai mare

Investiţiile pe termen lung au scăzut sub 50% în 2016, creşterea duratei medii de colectare a creanţelor a ajund de la 115 zile (2008) până la 195 zile (2016), pe fondul creşterii arieratelor statului în acest sector, iar gradului de îndatorare a crescut de la 73% în 2008, până la 88% în 2016.

 

Aspectul problematic nu derivă din creşterea îndatorarii în sine, ci din faptul că finanţarea suplimentară nu este orientată pe termen lung, către investiţi, ci către acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt, adică pentru creşterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creanţelor şi finanţării pierderilor din perioada 2010 – 2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului).

 

De asemenea, profitabilitatea generală a crescut timid la doar 2,5% în 2016, comparativ cu perioada pierderilor înregistrate în 2010 – 2014, dar mult sub nivelul înregistrat înainte de impactul crizei financiare, respectiv 8%, în 2008.

 

„Sectorul constructiilor are si in 2017 o evolutie mixta. In pofida revenirii sectorului constructiilor rezidentiale, per ansamblu evolutia este influentata negativ de lipsa proiectelor din zona de infrastructura”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

 

Investitiile in infrastructura sunt la minimul istoric, programul „Prima Casa” decelereaza, iar volumul lucrarilor de constructii scade cu 4,8% pe parcursul anului 2016, comparativ cu anul anterior, a adaugat el.

 

“O imbunatatire pana la finalul anului 2017 este greu de prognozat deoarece orice proiect de infrastructura are nevoie de etapele pregatitoare (fezabilitate, licitatie, etc), ceea ce prelungeste orizontul in care va produce impact”, a mai spus Eugen Anicescu.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed