Raiffeisen Bank a semnat un contract de dare în plată. Banca i-a şters unui bucureştean o datorie de 75.000 de franci elveţieni

0

Debitorul care a semnat marţi contractul de dare în plată a achitat taxele notariale, precum şi impozitul de 2% pe transferul de proprietate, a anunţat avocatul Adrian Cuculis.

 

Clientul are posibilitatea să solicite recuperarea sumei achitate în contul impozitului după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede scutirea de impozit pentru prima operaţiune de dare în plată.

 

În urma semnării actelor, debitorul şi reprezentantul băncii au mers la apartament pentru a întocmi procesul verbal de predare-primire. În schimb, pentru băncile care au refuzat ori nu s-au prezentat marţi la întâlnirile stabilite la notar pentru semnarea contractelor de dare în plată, avocatul spune că a întocmit procese verbale de neprezentare, pe care le va anexa la cererile de chemare în judecată.

 

Tot Raiffeisen Bank şi-a retras o contestaţie în cazul unei notificări de dare în plată, pe care a depus-o la Judecătoria Sinaia, instanţa luând vineri act de renunţarea la judecata contestaţiei de către instituţia de credit. În aceeaşi zi, aceeaşi instanţă şi aceeaşi bancă, dar în cazul unei alte contestaţii la darea în plată, judecătoria a decis să sesizeze Curtea Constituţională din România (CCR) privind excepţiile de neconstituţionalitate invocate de Raiffeisen Bank, suspendând între timp judecarea cauzei.

 

Aceasta a fost a doua instanţă care sesizează CCR privind excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de bănci în contestaţiile privind legea dării în plată, după Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, care a admis săptămâna trecută o contestaţie a UniCredit Bank. Instanţa a stabilit că excepţiile ridicate de bancă îndeplinesc condiţiile legale şi a decis suspendarea judecării procesului şi trimiterea sesizării la CCR.

 

Potrivit lui Cuculis, la o lună de la intrarea legii în vigoare, pe 13 mai, sunt înregistrate circa 2.700 de notificări de dare în plată la nivel naţional, inclusiv cele depuse la recuperatorii de creanţe pentru debitele de plată în urma executărilor silite. Din totalul acestora, mai puţin de jumătate au fost contestate în instanţă până la acest moment.