Reportaj in Dubai, New York-ul Orientului Mijlociu unde cuvantul „taxa” nu exista

0

Ce sunt pana la urma Emiratele si ce rol are Dubai-ul in aceasta tara?

Pentru cei care nu stiu mai nimic despre aceasta tara, ca si mine pana acum o saptamana, merita facuta o scurta trecere in revista a Emiratelor Arabe Unite (EAU). Tara se afla la sudul Golfului Persic (sau Golful Arabic), este formata din sapte emirate, iar fiecare dintre aceste emirate este condus de un seic. Cei sapte seici formeaza Consiliul Suprem, cea mai inalta autoritate locala. Tara are un presedinte (Khalifa bin Zayed), acesta fiind seicul capitalei Abu Dhabi, cel mai mare si cel mai bogat oras al emiratelor. Dubai este al doilea cel mai mare si cel mai bogat oras/emirat, seicul fiind Mohammed bin Rashid, scrie wall-street.ro.

 

Abu-Dabi este singurul emirat in care se gasesc si alte orase. Celelalte emirate, asa cum este si cazul Dubai, sunt formate doar dintr-un singur oras, cel care da si numele emiratului. Restul teritoriilor din EAU? Nisip si soare. Nu exista alte orase si nu exista localitati rurale.

 

Primele impresii: “Caldura, curatenie, zgarie nori si… what taxes?”

 

 

Primul lucru care te intampina in Dubai este caldura, ce-i drept acceptabila in aceasta perioada a anului, 30 de grade, fata de cele +50 de grade din timpul lunilor de vara. Disconfortul este insa de scurta durata, aerul conditionat fiind prezent la tot pasul in Dubai, inclusiv in orice statie de autobuz din oras, asa cum am constat cu surprindere cateva zile mai tarziu.

 

 

  • Industria petroliera contribuie cu doar 2% in economia Dubai. Turismul reprezinta 20% din PIB, in vreme ce sectorul aviatic si cel al constructiilor sunt ceilalti mari “contributori” la PIB (date aferente anului 2015).

 

Un angajat al Arabian Adventures, agentie de turism detinuta de mult mai cunoscuta companie Emirates Group, ne asteapta in aeroport. Spre deosebire de angajatii care verifica pasapoartele – imbracati fara exceptie in kandura, haina traditionala lunga si alba, ghidul nostru de moment poarta haine “occidentale”: pantaloni, camasa si un sacou rosu.

 

Cat timp astept formalitatile obisnuite intrarii in tara, schimb cateva cuvinte cu el si aflu ca este nascut in Emirate si are acest job deja de cativa ani. Il intreb daca a auzit de prabusirea petrolului si de felul in care a fost afectata populatia de rand a tarii, moment in care isi increteste fruntea, face o pauza de cateva secunde si imi raspunde pe langa subiect, spunandu-mi ca Dubai-ul se concentreaza pe turism.

 

 

“Dar s-a schimbat ceva in ultimii 2-3 ani pentru populatie? Taxele? Chiriile? Ati simtit vreun efect al crizei petolului?”

 

“Chiriile au crescut intr-adevar; petrolul da, parca am auzit ca a mai scazut; la ce te referi cu taxele?

 

Urmeaza o discutie tragi-comica timp de cateva minute, in care romanul din mine incearca sa ii explice ce este TVA-ul, impozitul pe venit, impozitul pe proprietate sau contributiile sociale – toate lucruri necunoscute acestuia. In final imi spune ca se platesc totusi si ceva dari catre stat “de exemplu daca iti infiintezi o firma, sau daca vinzi masini second hand, sau daca iti inmatriculezi masina, dar este putin… cateva sute de dirhami”.