România ajunge iarăşi să importe o treime din consumul de gaze

30%. Acesta este procentul din consumul naţional de gaze naturale care va proveni din import în luna noiembrie, potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE). Asttfel, în total, consumul clienţilor industriali, casnici, şi ai producătorilor de energie termică va fi, în noiembrie, de 13,7 milioane MWh, dintre care 9,5 milioane din surse interne (producţie curentă şi extracţie din depozitele în care gazele au fost deja înmagazinate), iar 4,2 milioane MWh din import.

 

Procentul de importuri este similat celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul, dat fiind că în acea perioadă funcţiona la capacitate industria de îngrăşăminte chimice, iar cele mai multe combinate aparţineau grupului Interagro. Astăzi, Interagro este în insolvenţă, deci România are gaz destul din producţia internă şi, totuşi, se ajunge la importuri. Din ce cauză?

 

Preţul

 

Potrivit legislaţiiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În luna noiembrie, consumul acestora este estimat la 7,8 milioane MWh. Or, cum gazele de import, în cantitate de 4,3 milioane MWh le sunt destinate în totalitate, rezultă că, pe această piaţă liberă, mai mult de jumătate din consum (55%) vine din import.
Solicitat de ECONOMICA.NET să explice această situaţie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că de vină pentru aceastp situaţie este preţul gazelor, dar şi politica unuia dingtre cei doi mari producători de gaze din România, Romgaz. „Este o piaţă liberă, şi ei (clienţii non-casnici-n.red.) au posibilitatea să achiziţioneze din import gaze la un preţ mai mic decât cel al producţiei interne. Pentru trimestrul patru al acestui an, au fost încheiate contracte la preţuri de 68-70 de lei, în condiţiile în care preţurile interne sunt de la 72 de lei MWh” a spus Havrileţ.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed