România are preţuri cu 35-65% mai mari decât Polonia la alimentele de bază

0

Polonia spre exemplu avea la finalul anului trecut cel mai mic preţ din UE la pui întreg, lapte proaspăt şi zahăr, cu diferenţe de preţ faţă de România de 35-65%, potrivit calcu­lelor ZF pe baza datelor oferite de institutul eu­ropean de statistică Eurostat.

Ziarul Financiar a ales ze­ce produse, cel mai frec­vent întâlnite în coşul de con­sum, şi a comparat preţurile din România cu cele din cele­lalte state din UE. Printre produ­se­le analizate de ZF se nu­mără făi­nă de grâu, lapte proaspăt, ouă, ulei vegetal, carne de pui, zahăr sau apă minerală. La nici­unul dintre acestea Româ­nia nu are cel mai mic preţ din UE.

„Am observat că România are la multe categorii de pro­­duse preţuri mai mari decât alte state din UE. Această si­tuaţie poate fi pusă pe seama faptului că puterea de cum­pă­rare din România este mică, astfel că şi volumul de vân­zări este mic. Pentru a-şi asigura marjă de profit, jucătorii din piaţă au preţuri mari“, explică analistul economic Dragoş Cabat.

 

mai multe, pe ZF