Românii dornici să se angajeze, o specie pe cale de dispariție

„Ne pare rău, dar nu vă putem primi decât săptămâna viitoare spre sfârşit. Nu avem suficienţi mecanici, nu funcţionează decât jumătate din standuri”, spune oftând inginerul-şef al unui service auto din Otopeni. ”E coadă. Ori aşteptaţi vreo oră, ori ne lăsaţi maşina şi veniţi mai tâziu, ori încercaţi în altă parte. Nu avem suficient personal”, ridică din umeri patronul unei spălătorii auto din Bragadiru. În spatele lui, pe gard, un anunţ mare: „Angajăm băieţi şi fete pentru spălătorie”. Lucrurile nu stau mai bine nici la coaforul din apropiere: ”Căutăm colegi” scrie în vitrină, iar din cele trei scaune doar unul poate fi folosit. ”Patroana caută să angajeze de vreo două luni, dar fără succes. A dat sfoară-n ţară, a dat şi anunţ pe net, degeaba…”, spune singura coafeză disponibilă. În hipermarketul Cora de pe Șoseaua Alexandriei din Capitală, aceeaşi situaţie: cumpărătorii sunt anunţaţi prin staţie, din 15 în 15 minute, că se caută casieri, vânzători şi lucrători comerciali. ”Am primit vreo câteva CV-uri, dar nu destule”, mărturiseşte o angajată de la relaţii cu clienţii, citata de capital.ro.
Iar astfel de lucruri nu se întâmplă doar în Bucureşti şi Ilfov. Producătorul de componente auto Fujikura a adus muncitori din Moldova pentru fabricile din judeţul Cluj, în timp ce cei de la Leoni au lansat o adevărată campanie de recrutare prin satele din Bistriţa-Năsăud din cauza lipsei de personal. În această toamnă, presa locală a relatat că firma gorjeană Eurom a fost nevoită să meargă în Bulgaria pentru a găsi muncitori. Asta în timp ce reprezentanţii Francesca Industries, firmă care are două fabrici de confecţii în Argeş şi are printre clienţi nume precum Debenhams, H&M, IKEA sau Zara, au spus că se confruntă de doi ani cu probleme legate de găsirea forţei de muncă. Din această cauză, compania a fost nevoită  frecvent să refuze comenzi.

 
În unele locuri, cum ar fi Timişoara sau Gherla, investitorii privaţi au recurs în ultima vreme chiar la deţinuţi. Aceştia au avantajul că sunt ieftini şi, în destule cazuri, sunt recunoscători să aibă unde să lucreze – fiecare zi muncită le aduce un minus la pedeapsa rămasă de executat şi, în plus, au ocazia să părăsească penitenciarul.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed