Românii nu știu ce să facă cu banii

Realitatea este că marea majoritate a sumelor economisite de români ajung în conturile bancare, în ciuda faptului că dobânzile la depozitele bancare continuă să scadă de mai bine de un an.
„În pofida practicării de către instituţiile de credit a unor rate de dobândă scăzute la depozite, volumul depozitelor atrase de pe piaţa locală a înregistrat dinamici anuale pozitive pe întreaga perioadă analizată (7,3 la sută în decembrie 2014, în termeni reali)”, se arată în raportul pe 2014 al Băncii Naționale a României (BNR). Depozitele atrase de la populație în lei au crescut cu 6,8%, iar cele în valută cu 4,4%.
La finele anului trecut, valoarea depozitelor rezidenților clienți neguvernamentali era de 233,33 miliarde lei, comparativ cu decembrie 2013, când se cifra la 215,65 miliarde lei. Chiar dacă, pe parcursul primelor cinci luni ale anului, valoarea depozitelor rezidenților s-a redus, acest indicator s-a menținut totuși peste nivelul din noiembrie 2014, de 221,28 miliarde lei. La finele lunii mai, cele mai recente cifre disponibile în rapoartele lunare ale băncii centrale, nerezidenții aveau în băncile autohtone depozite în valoare totală de aproape 228 miliarde lei.
Din aceste cifre oficiale mai remarcăm faptul că, în această perioadă, românii au mai multă încredere în depozitele în valută, care au crescut de la valoarea de 77,25 miliarde lei în decembrie 2014, până la 78,15 miliarde lei la finele lunii mai a acestui an. În același timp, depozitele în lei s-au redus de la 156,08 miliarde lei până la 149,84 miliarde lei.
Depozitele în valută au avut această evoluție în ciuda dobânzilor tot mai mici la depozite. Dobânda medie la depozitele existente în euro a scăzut de la 1,95% pe an, în mai 2014, până la 1,29% pe an, în mai 2015. În aceeași perioadă, dobânda medie la depozitele existente în monedă națională a scăzut de la 3,39% pe an până la 2,25% pe an.
Așadar, chiar dacă acuză faptul că, în numeroase cazuri, dobânzile bancare au devenit real negative (luând în calcul inflația și costurile aferente produsului bancar), iată că românii continuă să prefere să economisească în depozite bancare.
În această situație, întrebarea legitimă care apare este: Care sunt alte opțiuni pentru economisire și investiție? Cele mai accesibile opțiuni pentru români sunt: fondurile de investiții, investițile pe indicii bursieri cu ajutorul unui specialist, dar și investițiile imobiliare, pentru persoanele care au sume mai mari disponibile de care nu vor avea nevoie în curând și de urgență.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed