Sacul de bani pe care sta statul

Accizele au asigurat, în 2014, 11,3% din veniturile la vistieria statului, conform execuției bugetare de la finalul anului trecut, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

 

În România, acest impozit se aplică următoarelor categorii de produse: țigări și produse din tutun, băuturi alcoolice, produse energetice (benzină, motorină, păcură, gaz natural, gaz petrolier lichefiat, petrol lampant, cărbune și cocs), energie electrică, cafea, confecții din blană naturală, arme, bijuterii din aur și platină, mașini de teren.

 

Veniturile pe care le aduc la buget variază mult de la o categorie de produse la alta. Money.ro vă prezintă care sunt cele mai „profitabile” accize din punct de vedere al încasărilor bugetare.

 

Astfel, de departe, cele mai mari venituri din accize au fost generate, în anul 2014, de produsele energetice: 12,32 miliarde lei. Din această sumă, mai bine de două treimi o reprezintă încasările din vânzarea motorinei, în valoare de 8,66 miliarde lei. Benzina fără plumb a generat un venit bugetar de circa 3,28 miliarde lei, conform cifrelor oficiale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Alte venituri notabile din categoria produselor energetice sunt suma de 177,28 milioane lei, provenită din accizele încasate din vânzarea de gaz natural, precum și suma de 170,26 milioane lei din vânzarea de GPL.

 

O altă sursă importantă de venituri la capitolul accize o constuie accizele din vânzarea produselor din tutun. Astfel, vânzarea de țigarete, țigări foi și tutun de fumat a adus la vistieria statului o sumă totală de 8,24 miliarde lei, în anul 2014.

 

Vânzarea energiei electrice a generat un venit total din accize de 124,25 milioane lei, iar restul produselor au adus doar 11,7 milioane lei la buget.

 

Totodată, aproape un miliard de lei a fost încasat din accizele plătite în vamă pentru importul produselor energetice. Tot în vamă s-a încasat 35,22 milioane lei din importul țigaretelor, 4,1 milioane lei din importul băuturilor alcoolice și 1,34 milioane lei din importul altor produse.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed