Scădere drastică la productivitatea resurselor. România coboară chiar sub nivelul anului 2000

Mai mult, ne aflăm în postura nedorită a deține recordul de scădere la acest indicator față de anul 2000 (-35,8% !!). Doar alte două state au evoluat în jos ( Estonia cu -19,1% și Malta cu -7,6%).

 

Clasamentul european la zi

 

Capacitatea de a utiliza eficient materiile prime ține de tehnologiile utilizate și de nomenclatorul de produse aflate în producție iar rezultatele se concretizează în productivitatea muncii și gradul de poluare a mediului înconjurător (în funcție de cantitatea de deșeuri rezultate din procesele de fabricație dar și de tehnologiile utilizate, inclusiv investițiile în ecologizare).

 

Din această perspectivă, România stă de 11 ori mai prost decât campioanele ex-aequo în materie, Marea Britanie și Olanda, și de peste șase ori mai slab decât media europeană, după ce a evoluat în jos pe parcursul ultimilor 15 ani. Ceea ce ne semnalează o problemă gravă de dezvoltare și impune luarea unor măsuri urgente pentru a îmbunătăți situația.

 

Creșterea ”primitivă” a PIB

 

 

Dintre colegele de bloc estic ce au aderat la UE, exemplele de urmat ar fi Slovenia și Cehia, care au depășit pragul de 60% la eficientizarea consumurilor materiale. Sau, dacă este să luăm un exemplu mai apoape de structura și dimensiunea economiei noastre, am putea măcar să ne uităm la experiența poloneză, care a reușit un onorabil 40%, similar cu cel al Franței.

 

 

Asta chiar și în condițiile unei creșteri modice a consumurilor materiale (francezii, ajunși la un nivel mai înalt de dezvoltare, au rezolvat problema eficientizării pe calea scăderii consumurilor).

 

 

La noi, s-ar putea invoca adevăratul dezastru survenit odată cu tăierea abuzivă a pădurilor, dar e greu de crezut că aceasta ar fi singura explicație a exploziei consumurilor ( +167,8% !)

 

 

Altminteri, scăderea utilizării materiilor prime domestice este o tendință care se regăsește atât în majoritatea simplă a statelor europene (15 din 28), cât și la nivelul mediei UE. Doar în trei state, România, Estonia și Malta, ritmul de creștere a consumului material l-a depășit pe cel de creștere a PIB, ceea ce semnifică o situație anormală.

 

mai multe, pe cursdeguvernare.ro 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed