Scandalul alimentelor de import. Suntem groapa de gunoi a Europei?

0

„Preşedintele instituţiei (ANSVSA – n.r.), dr. Geronimo Brănescu, a purtat discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în urma cărora s-a constituit un grup de lucru, în vederea stabilirii unui plan de măsuri comun”, precizează comunicatul citat.

 

„În cadrul acestui plan de măsuri, s-a decis ca fiecare entitate menţionată să ia măsuri, în domeniul său de activitate, conform atribuţiilor specifice. Prima măsură decisă este cea de solicitare a unor date suplimentare privind posibila practică a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât şi de la marile reţele comerciale”, spune comunicatul.

ANSVSA arată că acţionează în contextul măsurilor dispuse de autorităţile competente din Ungaria, Cehia şi Slovacia, de verificare a unei posibile diferenţe de calitate a produselor comercializate pe piaţa est-europenă şi cea vestică (produse alimentare, produse de curăţenie etc.).

Liderii din patru state ale Europei Centrale se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a solicita Uniunii Europene să acţioneze împotriva marilor companii alimentare care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în statele mai sărace, transmite Reuters.

Liderii celor patru state din Grupul Vişegrad – Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia – vor discuta problema la o întâlnire care va avea loc la Varşovia, a explicat Fico.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria.

Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.

 

articolul integral pe capital.ro