Scandalul din PSD a ajuns la Berlin. Iohannis: „Am vorbit cu doamna cancelar despre criza din coaliţia de guvernare“

Conferinţă de presă comună a celor doi lideri:

 

Angela Merkel: Îi mulţumesc domnului Iohannis pentru vizită, care are loc cu prilejul unui an jubliar. Stabilim 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, 25 de la Trataul de parteneriat şi 10 ani de cand Romania a aderat la UE. Am vorbit şi despre relaţii economice: avem o creştere de 10 procente, am vorbit despre digitalizare. Romania a facut progrese importante de la aderarea la UE, inclusiv in domeniul luptei anticorupţiei si a statului de drept. Dacă se va produce o slabăre in aceaste domenii, nu va fi un lucru bun. Ştiu că preşedintele sprijină continuarea reformelor.

 

Klaus Iohannis (în limba germană): Dragă Angela, mulţumesc că am avut posibilitatea să vorbim foarte intensdespre probleme care ne preocupă pe amândoi. Avem anul acesta toate motivele să celebrăm 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Germania şi Romania. Relaţia cu Germania este una privilegiată, ne-am propus să o îmbunătăţim. Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru Roamnia, cu creşteri de 10% în ultimii ani. Deci nu suntem doar apropiaţi politic, ci şi economic. Am menţionat tema spaţiului Schengen, iar doamna Mekel m-a încurajat să discut şi cu alţi parteneri, poate ne apropiem într-un timp rezonabil de o soluţionare. Am discutat despre vizita în SUA şi am căzut de acord să rămanem pe aceeaşi idee: relaţia transatlantică rămane vitală. SUA sunt importante pentru UE, si UE pentru SUA. Nu trebuie să optăm între SUA şi NATO, ci trebuie să cooperăm.

 

Întrebări:

 

Cum vedeţi criza politică de la Bucureşti?

 

Merkel: Nu mă pronunţ, am spus că noi dorim să fie statul de drept întărit în România şi democraţia, dar acestea sunt probleme interne ale României.

 

Iohannis: Am avut o scurtă discuţie pe această temă cu doamna cancelar. Am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că Romania e o ţară stabilă şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţă să găsească soluţii, ceea ce se va şi întâmpla.

 

Ce relaţia ar trebuie să aibă Europa cu SUA?

 

Klaus Iohannis: Relaţia dintre UE şi SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru şi cu ocazia recentei mele vizite la Washington. Am mai spus-o şi o repet: nu e cazul să optăm între NATO şi UE sau între SUA şi UE.  Relaţia transatlantică nu e o opţiune politică sau diplomatică, ci e la baza civilizaţiei noastre de tip democratic şi trebuie păstrată foarte bine. A merge spre slăbirea relaţiei este o mare eroare. Europa are nevoie de America şi invers. Între NATO şi UE trebuie să apară colaborări cu efect de sinergie.

 

Întrebarea din partea unui jurnalist german: Criza interne de la Bucureşti ce efecte va avea pentru politica internaţională a Romaniei?  

 

Iohannis: Nu are niciun fel de efete. Avem o criză internă în cadrul coaliţiei de guvenrământ. Politca externă a Romaniei nu va fi influenţată în niciufel de această criză, pentru că e vorba de domenii pe care eu le reprezint.

 

–––––––––––

 

Vizita în Germania are loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Cu prilejul vizitei, preşedintele Iohannis are întrevederi, luni, cu omologul său, Frank-Walter Steinmeier, şi cu cancelarul Angela Merkel. Agenda întrevederilor va fi axată pe aprofundarea relaţiei bilaterale cu caracter strategic dintre România şi Germania, precum şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană şi pe cea internaţională.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed