Se pregăteşte o nouă „Marţea Neagră”

Atunci când nu se vaită de anchetele DNA, politicienii încearcă să găsească soluții prin care să se pună la adăpost de arestări și chiar și de cererile de arestări venite din partea procurorilor. Deputații au propus modificarea Regulamentului Camerei, astfel încât orice solicitare de la oamenii legii să fie însoțită de justificări solide pentru care se cere trimiterea în arest a demnitarilor. Nu i-a oprit nici măcar faptul că acum doi ani o modificare aproape identică în regulament a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Majoritatea vrea să modifice Regulamentul în ceea ce priveşte condiţiile în care se poate cere reţinerea, arestarea sau pecheziţia unui deputat.

Deputaţii vor ca cererea să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei.

Prevederi pentru îngreunarea arestării

Art.195 modificat: Cererea trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei. (sursa: Proiectul de Regulament al Camerei Deputaţilor)

Opoziţia a cerut ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri pe motiv că nu există consens între grupurile parlamentare pe aceste modificări.

Am solicitat Biroului Permanent să ceară un punct de vedere şi de la CSM, aşa cum a cerut şi de la procurorul general. Din păcate, PSD nu a fost de acord”, a declarat Ludovic Orban, liderul deputaților PNL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor îi acuză pe liberali că vor să tergiverseze adoptarea noului regulament, deşi în comisia de specialitate au semnat pentru aceste modificări.

Da, am să scriu CSM -ului să ne dea un punct de vedere în această materie, dar suntem de opt săptămâni cu modificarea Regulamentului şi tot tragem de timp în fiecatre săptămână. (…) Uitați- vă la raport. Raportul este semnat de membri ai Partidului Naţional Liberal”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Aleşii mai au o şansă să oprească aceste modificări în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.

„Practic, liderii grupurilor parlamentare s-au înţeles pe toate problemele care sunt în Regulament. Sunt două sau trei care sunt în divergenţă, dar s-a stabilit ca acestea vor apărea ca amendamente respinse şi se vor dezbate la plen”, a precizat Nicolae Mircovici – secretarul Camerei Deputaţilor.

În urmă cu doi ani, aleşii au încercat să introducă un articol similar în statutul deputaților şi senatorilor. Ei cereau atunci ca cererile procurorilor să conţină motivele concrete care le justifică cererea, dar şi probele considerare relevante în dosar. Aceste prevederi au fost declarate neconstituţionale de judecătorii CCR.

Superimunitatea, respinsă de CCR: „Camerele (n.r. Parlamentului) nu au atribuţii constituţionale de a se pronunţa asupra calificării juridice sau a temeiniciei imputaţiei, întrucât ar echivala cu încălcarea competenţei şi independenţei puterii judecătoreşti”. (sursa: decizia 319 din 2013 a CCR)

Proiectul de Regulament al Camerei Deputatilor – prevederi controversate:

„Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului se adresează de către ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei pentru a fi supusă aprobării plenului Camerei. Cererea trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

Ministrul Justiţiei va înainta toate documentele pe care aceasta le solicită. În cazul în care sunt necesare probe şi informaţii suplimentare de la Ministerul Justiţiei, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi va solicita Biroului Permanent prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult două zile.

Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate. Acesta se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed