Semnalul de alarmă tras de hotelierii din Bucegi: „De ce autorităţile permit amplasarea corturilor într-o zonă de interdicţie, nu ştiu“

„În afara drumurilor, nu există terenuri publice (mai puţin terenul CJD Salvamont, sediu Jandarmerie, sediu Poliţie). Toate terenurile sunt private! De ce proprietarii nu respectă legea care te obligă să ai grijă de terenul tău, nu am un răspuns. De ce autorităţile permit amplasarea corturilor într-o zonă de interdicţie, iar nu ştiu. Ştiu că deja Padina a devenit o „zonă liberă de autoritate”. Concret: oricine poate să vină şi să se intaleze într-un cort, oriunde. Gratis! Apoi, poate să rupă 1-2 brazi şi să facă focul pentru grătar. Gratis! Mai apoi, bagă sticlele de bere, etc în Ialomiţa la răcit. Porneşte un playlist cu manele. Volumul la maximum!!! Gratis! Bea, mănâncă, spală vasele în Ialomiţa, aruncă resturile tot acolo. Nu toate resturile. Rămân destule de aruncat prin pădure. Normal că după o zi, mai ai nevoie şi de toalete. Rezolvat în pădure. Gratis. Ce vă spun se întâmplă deja an de an, în fiecare vară. Sunt din ce în ce mai mulţi. Dezastrul a pornit. Cine-l opreşte?”, se întreabă preşedintele Asociaţiei Turistice Peştera – Padina, Valentin Calcan, fost senator PSD de Dâmboviţa.

„Toate unităţile turistice din zonă au grupuri sanitare şi normal că la acestea au acces şi cei care sunt numai în trecere. La Peştera Ialomiţei sunt grupuri sanitare. Problema rămâne a celor care stau în corturi. Eu nu spun să nu stea, ba din contră. Dar, să stea în Campingul amenajat. În zonă este unul la Zănoaga. Cineva din partea autorităţilor îmi spunea că „ce să facă dacă vin turişti mulţi şi campingul este plin? unde să pună cortul dacă nu în Padina?. I-am spus cum ar fi dacă aş merge şi eu cu 10-20 de prieteni, cu corturile să le campăm în Parcul Mitropoliei din Târgovşte sau în Parcul din Sinaia sau în Herăstrău! Cum ar fi? Să campăm acolo, să tăiem ceva copaci pentru un grătar, ceva manele şi desigur nevoile printre boscheţi. Sunt sigur că nu vă imaginaţi că se poate aşa ceva. Dar, în acest caz, de ce să se poată la noi în Padina? Am un singur răspuns: pentru că Padina a devenit o zonă liberă de autoritate Păcat”, mai spune Calcan.

În zona Padina nu există toalete ecologice, iar pubelele de gunoi sunt insuficiente. Pădurea de lângă râul Ialomiţa este plină de hârtii pe care turiştii le „abandonează” după ce îşi fac nevoile.   În minivacanţa de Sfânta Maria, când la Padina au urcat aproape 10.000 de oameni, zona s-a umplut de gunoaie pentru că proprietarii privaţi ai terenului nu au pus la dispoziţie toalete sau mai multe pubele de gunoi.   Turiştii s-au aprovizionat cu lemne din pădure şi au făcut focul, deşi acest lucru este interzis în interiorul Parcului Natural Bucegi. Mai mult, râul Ialomiţa, odinioară apa sfântă a dacilor, este infectată de cei care-şi fac nevoile în apă. Nu de puţine ori, turiştii care şi-au spălat legumele sau au consumat apă direct din râu au ajuns la spital cu afecţiuni gastrice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed