O singură firmă face curent de la Soare în România. Cum îi merge

Renovatio Trading este singura companie din România care are licenţa ANRE pentru producerea de energie din surse solare. Deţine un parc de 1 MW în localitatea Singureni din judeţul Giurgiu, pentru construcţia căruia a cheltuit trei milioane de euro , aproape de două ori mai mult decât costă instalarea unui MW eolian. Valentin Stan, inginer la Renovatio spune, însă, că suma investită se va amortiza „în 7-8 ani” ceea ce este o perioadă relativ scurtă de timp pentru o investiţie în regenerabile. Panourile solare de la Singureni livrează energie în sistem timp de 8-9 ore pe zi, din ianuarie, şi au fost produse de către o filială a grupului-mamă Renovatio Solar.

„Deocamdată mergem pe pierdere pentru că nu au venit, încă, de la Bruxelles normele de aplicare ale legii de acordare de certificate verzi. Din septembrie, odată cu normele, nu se va mai acorda un certificat verde pe MWh livrat, ci şase. Atunci vom deveni şi noi profitabili, dar estimez şi că va fi o explozie de noi proiecte de captare a energiei solare şi a transformării ei în electricitate”, apreciază Stan. Potrivit acestuia, Renovatio a pierdut circa 200.000 de euro de la începutul anului dar are de gând şi să investească în noi capacităţi fotovoltaice. Nu, însă, înainte ca cele şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea să fie o certitudine.

În România mai există şi un al doilea producător de energie fotovoltaică, mai vechi, dar extrem de mic. Primăria comunei Floreşti (judeţul Prahova) deţine o centrală fotovoltaică de 0,009 MW, care în primele cinci luni ale acestui an a produs 3,2 MWh însă nu are licenţă de furnizare a energiei în sistem. Un mic producător de energie din surse solare este şi Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele care a instalat panouri fotovoltaice încă de acum zece ani.  La fel, nu deţine licenţă de furnizare a electricităţii.

Renovatio Trading a fost anterior denumită Greenenergy şi era era proprietatea fiului primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan-Gabriel Ştefan.

Renovatio Group dezvoltă în prezent proiecte însumand in jur de 2000 MW, în diferite locații de pe glob. Numai în Romania, 500 MW sunt în curs de dezvoltare, iar 252 MW sunt in curs de construire împreună cu firma portugheză EDP Renovaveis, numărul doi european în energie regenerabilă.

Asociaţia Europeană pentru Energie Eoliană estimează că, în România anului 2020, sursele regenerabile vor însemna 42% din consum: 11% eoliene, 27% hidro şi 4% biomasă, iar ţara noastră va fi pe locul şapte în UE. Prima poziţie va fi ocupată de austrieci, cu o pondere de 70%, iar ultima din clasament va fi Ungaria, cu doar 11% .

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed