Şomerii vor doar ajutorul de stat nu şi să muncească

omerii cu chef de muncă vor primi bani de la stat, potrivit unei propuneri guvernamentale de modificare a legislaţiei în domeniu. Astfel, şomerii înregistraţi care nu beneficizază de indemnizaţie vor încasa o primă de activare neimpozabilă în valoare de 500 de lei în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. În acelaşi timp, şomerii care îşi găsesc un loc de muncă pentru care trebuie să facă naveta la o distanţă mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliu vor primi o primă de încadrare zilnică de 0,5 lei pe kilometru (dar nu mai mare de 55 de lei pe zi) pentru primele 12 luni de contract.

 

Dar probabil că cea mai interesantă idee este cea a primei de instalare. Aceasta se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de instalare este în cuantum de 12.500 de lei pentru persoanele care se mută singure şi de 15.500 de lei pentru cele care se mută împreună cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei. În situaţia în care şomerilor care îşi schimbă domiciliul li se asigură de către angajator sau de către autorităţile publice locuinţă de serviciu sau li se acoperă cheltuielile aferente cu locuinţa din fonduri ale angajatorului sau din fonduri publice, prima de instalare este de 3.500 de lei pentru persoanele singure şi de 6.500 de lei pentru cele care se mută împreună cu cel puţin un membru al familiei.

 

 

Potrivit proiectului, prima de instalare acordată celor care nu li se asigură locuinţă se plăteşte în două tranşe (50% la începutul contractului şi 50% după primul an de contract), în timp ce în cel de-al doilea caz banii sunt achitaţi într-o singură tranşă. Mai trebuie spus că primele de instalare îi vizează şi pe românii care au fost plecaţi la muncă în străinătate pentru cel puţin 36 de luni şi au rămas şomeri, iar fondurile necesare ar urma să fie asigurate din surse bugetare, dar şi din sume alocate de Uniunea Europeană.

 

mai multe, pe capital.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed