Sorin Oprescu, ARB: Avem cel mai lichid sistem bancar din Europa, cu rata lichiditatii imediate la 40%

0

“Avem, cred, cel mai lichid sistem bancar din Europa, cu rata lichiditatii imediate la 40%. Pe de o parte este bine pentru ca ai munitia necesara ca sa poti executa cresterea intermedierii financiare, dar, pe de alta parte, arata ca este o mai slaba alocare a resurselor financiare in momentul de fata in societatea romaneasca. Adica trebuie sa adresam mai bine sectorul de cerere de credite in societate”, a explicat Oprescu.

Potrivit acestuia, sistemul bancar are o imagine pozitiva in prezent, cu exceptia unui singur indicator, si anume rata creditelor neperformante.

 

Rata creditelor neperformante va ajunge la 6% la finalul anului

“Un singur indicator este inca in zona de alerta, dar acesta vine de la un nivel mult mai mare, respectiv rata creditelor neperformante, care a ajuns la 9,58%. Estimarile noastre sunt ca, la finalul anului 2017, sa ajungem la o rata a creditelor neperformante in jurul a 6%”, a mai spus presedintele ARB.

In 2016, sistemul bancar si IFN-urile detineau 77,3% in structura activelor sistemului financiar din Romania, in scadere de la 83% in 2008. In schimb, celelalte sub-segmente ale sistemului financiar au crescut, ca pondere in activele financiare, de la 12-13% in 2008, la 23% in 2016.

Totodata, gradul de intermediere financiara (credit neguvernamental in PIB) s-a redus de la 39% nivelul maxim atins, cu 10 puncte procentuale, la 29%.

“La fel s-a intamplat si la nivel european, respectiv o scadere de 10 puncte procentuale in perioada mentionata, insa acolo vorbim de un grad de intermediere financiara de 120%. Noi comparam 29% cu 120%”, a explicat Oprescu.

 

mai multe, pe wall-street.ro.