Sunt zvonuri că judecătorii sunt monitorizaţi în birouri

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privind plângerea prealabilă formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) în cazul Hotărârii Plenului CSM din 15 iunie, prin care a fost respinsă solicitarea lor de a le fi puse la dispoziţie informaţiile transmise de Serviciul Român de Informaţii, în cadrul verificărilor făcute de Inspecţia Judiciară privind apărarea independenţei sistemului judiciar, în urma afirmaţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă. Cererea a fost respinsă pe motiv că informaţiile solicitate de cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au fost clasificate „Secrete de serviciu”.

Preşedintele AMR, Gabriela Baltag, a spus, în faţa membrilor Plenului CSM, că „nu neagă nimeni că fenomenul corupţiei a prins, în mod nefericit, în mrejele sale şi sistemul judiciar”, dar este de părere că Serviciul Român de Informaţia nu are ce căuta în combaterea fenomenului de corupţie de la acest nivel. Ea a precizat că este rolul membrilor CSM să găsească „pârghiile pentru eradicarea corupţiei de la nivelul justiţiei”.

 

„Pe surse auzim tot felul de zvonuri că suntem monitorizaţi şi că instanţele ar fi cablate şi că sunt monitorizate discuţiile din birouri. Ar fi grozav de grav aşa ceva. Ce facem atunci când suntem în actul deliberării şi când poate exprimăm păreri despre dosare ce trebuie să rămână nepublice. Ce garanţie mai avem la confidenţialitatea actului deliberării. Încredere în justiţie a pierdut la acest moment foarte mult teren, iar munca magistraţilor nu se mai vede nicăieri. Nimeni nu ştie câtă muncă şi cât devotament este în spatele unui judecător, iar solicitarea noastră categoric nu est eun moft din partea asociaţiilor”, a afirmat Baltag.

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a spus că „este o acţiune de principiu ce trebuie rezolvată” şi că, din punctul său de vedere, „este inadmisibil ca CSM să ţină cont de notele secrete transmise de SRI şi însuşite de instituţie”.

„CSM trebuia să înlăture notele respective şi să le desecretizeze, prin acel interviu (al generalului SRI Dumitru Dumbravă, n.r.) s-a adus atingere independenţei justiţiei, transparenţa şi independenţa justiţiei sunt afectate la acest moment”, a arătat Gîrbovan.

Ea a adăugat că hotărârea din 15 iunie a fost nemotivată şi că asociaţiile au argumentat concret punctul de vedere sesizat. „Niciunul dintre argumentele noastre nu se regăseşte în hotărârea CSM, în schimb în ea se regăsesc integral argumentele raportului Inspecţiei Judiciare. A motiva înseamnă a răspundere argumentelor unei sesizări, în acest caz de respingere a sesizării noastre nu s-a argumentat nimic. Interviul a fost public, iar noi nu înţelegem de ce se discută prin note secrete”, a mai spus Gîrbovan.

 

 

mai multe, pe GÂNDUL

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed