Tânăr cu handicap, vânat de ANAF pentru 537 de lei, de care ar fi trebuit să fie scutit

Adrian are 33 de ani. Statul român i-a fost mamă şi tată, fiind crescut de mic în casa de copii. În 2008, din cauza afecţiunilor psihice de care suferă, tânărul a obţinut certificat care atestă că are un grad de handicap 2 accentuat. În prezent, Adrian locuieşte singur într-o locuinţă socială pusă la dispoziţie de primărie.

 

Un voluntar, Lucian Constantin, îl ajută să se întreţină, având grijă ca tânărului să nu îi lipsească cele necesare pentru traiul zilnic. Lucian povesteşte că din cauza afecţiunilor de care suferă şi a tulburărilor de comportament, Adrian şi-a pierdut în repetate rânduri locul de muncă, dar în prezent lucrează la o firmă protejată, care angajează persoane cu handicap. Datorită job-ului său, Adrian are asigurare de Sănătate. Şi dacă nu ar fi avut loc de muncă, Adrian este asigurat din punct de vedere medical.

 

„Persoanele cu handicap beneficiază de asistenţă medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru”, prevede art.10 din Legea privind persoanele cu handicap.

 

Cu toate acestea, tânărul cu handicap figurează în evidenţele Fiscului cu o datorie de 537 de lei reprezentând contribuţii la Sănătate. Potrivit unui răspuns comunicat de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timişoara, la solicitarea „Adevărul”, Adrian figurează în evidenţele Fiscului din 2012, când Finanţele au preluat de la Casa de Asigurări baza de date cu cei care înregistrau datorii pentru contribuţiile la Sănătate.

 

Adrian înregistra o datorie de 442 de lei din care 195 de lei debit principal şi 247 de lei penalităţi de întârziere. La data la care Fiscul a preluat baza de date cu datornici de la CJAS, Adrian deţinea deja de patru ani certificatul de handicap. Un reprezentant al Casei de Asigurări Timiş a declarat pentru „Adevărul” că datoriile pe care le înregistrează Adrian sunt aferente anului 2008, când tânărul nu deţinea certificat de handicap.

 

Potrivit documentului intrat în posesia „Adevărul”, tânărul a obţinut încă din martie 2008 certificatul de handicap. Chiar dacă Adrian nu ar fi deţinut certificat de handicap, starea de sănătate a tânărului căruia statul i-a fost mamă şi tată impunea gratuitatea serviciilor medicale.

 

Dar pentru că Fiscul nu are mamă şi tată, datoria de 442 de lei din 2012 a ajuns în momentul de faţă 537 de lei. În luna martie a acestui an, Fiscul l-a înştiinţat pe tânăr că i-a pus poprire pe contul de salariu. Cu facturile de la întreţinere în plasă, fără a le putea plăti, pe fondul stării de sănătate precare, Adrian a clacat şi a încercat să îşi ia viaţa.

 

„A ajuns la spital şi a fost salvat, dar numai un medicament costă 1.700 de lei. Statul a ajuns să cheltuie cu el mult mai mult decât datorează”, a declarat Lucian Constantin, voluntarul care îl ajută pe Adrian să se gospodărească. Voluntarul a încercat să discute cu funcţionarii de la Casa de Asigurări şi de la Finanţe problema lui Adrian, dar nu a reuşit să se înţeleagă cu nimeni.

 

 

La solicitarea „Adevărul”, reprezentanţii Fiscului au transmis un punct de vedere în care au arătat că tot ce pot să facă pentru tânărul cu handicap este să îi eşaloneze plata datoriei. „Având în vedere cuantumul obligatiilor fiscale restante de plată la data de 27.05.2016, în valoare de 537 lei, dl. Vancea Adrian poate beneficia de eşalonare la plată pe o perioadă de 6 luni. Procedura de acordare a eşalonării la plată de către organul fiscal central este prevăzută la cap. IV, secţiunea a 2-a, art. 186 – 209”, au arătat reprezentanţii Finanţelor.

 

Adrian ar putea beneficia de „mărinimia” Fiscului doar cu ajutorul voluntarului care îl ajută. Singur, Adrian nu ar avea nicio şansă să beneficieze de prevederile „cap. IV, sectiunea a 2-a, art. 186 – 209” din Legea 207/2015.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed