Taxa TV plătită integral de români nu a ajuns decât parțial la TVR. Lipsesc 400 de milioane de lei din banii noştri

Proiectul prin care Liviu Dragnea propune eliminarea a 100 taxe nefiscale a bătut toate recordurile de rapiditate în procesul de validare, dezbatere și vot din Parlamentul României, scrie libertatea.ro.

 

În doar două săptămâni de la introducerea în Parlament, proiectul electoral al PSD este la un pas de a deveni lege, urmând să fie trimis ulterior spre promulgare președintelui Iohannis.

 

Din rândul celor 102 taxe care vor fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe de la Registrul Comerţului, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

 

Iniţiatorii legii sunt acuzaţi că pun căluş presei

 

Bătaia peştelui s-a dat în cazul eliminării taxei radio-TV. În acest caz, majoritate contestatarilor au acuzat intenţia politicului de a pune căluşul postului de televiziune şi radioului de stat, prin controlul strict surselor de finanţare ale acestora, în sensul: spui ce îţi dictez eu, primeşti bani, nu spui, nu primeşti!

 

Practic însă, aceste canale media sunt deja controlate de politic, în pofida contribuabililor care plătesc taxe. Să vedem cum…

 

Persoanele fizice din România, cât și cele juridice, sunt obligate legal să plătească, lunar, o taxă radio-TV, care este inclusă în abonamentul la energie electrică. Aceasta este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei pe lună pentru firme.

 

Din 580 de milioane de lei colectaţi din taxă, TVR primeşte 180 de milioane de lei

 

 

În România sunt înregistrați 8,04 milioane de consumatori casnici și  0,54 de milioane de consumatori non casnici.

 

În cazul TVR, toți consumatorii casnici plătesc anual o taxa de 385,92 lei, iar cei noncasnici 194,4 lei. În total = 580,32 milioane de lei pe an. Conform unor surse din interirul TVR, din aceşti bani nu se colectează decât aproxiamtiv 30%. Peste aceasta, bugetul anual TVR primit de la Guvern este de 180 de milioane de lei. Cetățeanul se întreabă unde sunt restul de bani? Am întrebat și noi Guvernul, cu două zile în urmă și nu am primit nici un răspuns, încă.

 

Permisul de pescuit gratuit, pentru pensionari, costă 2 lei!

 

În cazul permisele de pescuit, situaţia este oarecum comică, deoacamdată. Aceste premise se eliberează de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și sunt de trei tipuri.

 

Permisele normale costă 30 de lei, plus 2 lei taxa extrajudiciară de timbru – în total 32 de lei. Permisele cu reducere, pentru elevi și studenți costă 10 lei plus 2 lei, în total 12 lei. Permisele gratuite, pentru pensionari… costă 2 lei – taxa extrajudiciară de timbru. În acest caz, pentru a nu fi, totuşi, de râsul lumii, „taxa gratuită„ de doi lei chiar trebuie eliminată!

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed