Taxe majorate pentru a spori salariile baronilor locali

0

Modificarea salariilor aleșilor locali a fost operată de Comisia de muncă a Camerei Deputaților în noaptea de marți spre miercuri. Deputații au schimbat o serie de coeficienți din legea salarizării unitare, care se referă la toate categoriile de bugetari.

 

Potrivit amendamentului adoptat la legea salarizării, pentru primarii și viceprimarii de orașe și municipii, coeficienții pentru calcularea salariilor se majorează cu jumătate de punct față de proiectul inițial. În forma adoptată de Senat, coeficientul corespunzător indemnizației pentru astfel de funcții era majorat cu un procent întreg. În schimb, Comisia de muncă a majorat cu jumătate de coeficient indemnizațiile viceprimarilor Capitalei și pe cele ale președinților și vicepreședinților de consilii județene. Un punct din coeficient reprezintă salariul minim brut, adică 1.450 de lei.

În urma acestor modificări, toate categoriile de aleși locali vor ieși în câștig. Chiar și în cazurile în care s-au operat micșorări în Camera Deputaților, acestea se referă la varianta Senatului, dar indemnizațiile sunt mai mari atât față de cele actuale, cât și față de cele din pro-iectul inițial al PSD.

Creșteri consistente

Concret, primarul general al Capitalei ar urma să aibă un salariu de 14.065 lei brut, față de 8.000 lei în prezent. Aceasta este varianta finală, cuprinsă în raportul care va fi trimis plenului Camerei Deputaților, for decizional. În proiectul inițial al PSD salariul era de 13.050 lei, iar în varianta Senatului – 14.500 lei. Un președinte de Consiliu Județean ar urma să câștige 13.050 de lei brut, față de 6.600 de lei în prezent. În proiectul inițial, depus de PSD, un președinte de CJ ar fi câștigat 11.600 lei. În mod similar, salariile primarilor municipiilor reședințe de județ și ale primarilor de sector vor ajunge la 13.050 lei, față de 6.200 lei în prezent și față de 11.600 lei în varianta inițială a proiectului.

Raportul comisiei va fi discutat de plenul Camerei Deputaților cel mai probabil săptămâna viitoare. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a estimat că legea salarizării va intra în vigoare începând de la 1 iulie. Însă, parlamentarii le-au asigurat aleșilor locali și o variantă de rezervă, pentru cazul în care calendarul legii salarizării trece de această dată. Luni a fost publicată în Monitorul Oficial legea prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedin-ţilor de consilii judeţene au fost majorate cu 30% din bugetele locale. Amendamentul a fost votat în Parlament de toate partidele politice.

 

mai multe, pe Romania Libera