Toată planeta este ultra-îndatorată. Unde sunt banii?

Economiile lumii trec printr-un episod masiv de îndatorare. Numai în primele 9 luni ale anului trecut, la datoria globală publică și privată s-au adăugat 11 trilioane dolari, potrivit ultimelor date centralizate de Institute of International Finance, asociație internațională fondată la începutul anilor ’80 de 38 bănci mari ale lumii și preluate de Zero Hedge.

 

Datoriile totale au ajuns, astfel, la 217 trilioane dolari, reprezentând aproximativ 325% din produsul intern brut mondial. Segmentul piețelor emergente este unul dintre cele cu dinamica cea mai mare, iar creditul guvernamental a crescut substanțial. China conduce în acest proces masiv de expansiune a creditului, adăugând, în intervalul iulie-septembrie 2016, 710 milioane de dolari din totalul bondurilor în valoare de 855 miliarde de dolari emise de țările în curs de dezvoltare.

 

Entitățile îndatorate prezintă riscuri importante, în contextul unor scenarii adverse precum frânarea creșterii economice, erodarea marjelor de profitabilitate ale corporațiilor, dolarul întărit și majorarea ratelor de dobândă, avertizează instituția care a întocmit raportul. „O mutare către politici mai protecționiste ar putea, de asemenea, să cântărească mai mult asupra fluxurilor financiare, adăugând la aceste vulnerabilități”, mai spune documentul citat.

 

Piețele globale de bonduri adună emisiuni în valoare de 98 trilioane de dolari. Cea mai mare parte a acestora, însumând aproximativ 37 trilioane dolari sunt în SUA, în timp ce toate celelalte state dezvoltate concentrează obligațiuni în valoare totală de 44 trilioane dolari. Piețele de bonduri din țările emergente au o dinamică accelerată, însă abia concentrează emisiuni însumând aproximativ 17 trilioane dolari.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed