Topul celor mai bine plătite joburi de acasă

Grupul de reviste Burda România a decis să lase 15 editori să lucreze de acasă, făcând o economie de spaţiu de 150 metri, aproximativ un etaj.

“Am trimis oameni să lucreze de acasă, le-am dat computer, softuri, legături FTP, internet. Nu a fost nevoie să reducem costurile prin micşorarea salariilor, atât timp cât acei oameni nu mai ocupă spaţiu, nu consumă energie electrică. Pe fiecare persoană înseamnă o reducere a cheltuielilor de 15-20%”, a declarat Sandi Apostoloiu, general manager al Burda.

Avantajele pentru o companie de a lucra cu un om din afară sunt inclusiv de natură fiscală – aceştia pot fi plătiţi pe drepturi de autor, fără a mai trebui să fie plătite contribuţii sociale. Joburile din domeniul IT se află în poll-position când vorbim despre veniturile care pot fi realizate de acasă. Cei mai căutaţi în această perioadă sunt web designerii, care pot ajunge la venituri lunare de 2.200 de euro, dar pot lucra de acasă şi programatorii de aplicaţii software, chiar şi administratorii de reţele.

“Freelancerii în domeniul web design sunt foarte căutaţi în momentul de faţă. Bugetele de marketing s-au redus foarte mult în acest an, ceea ce a obligat firmele să lucreze mai puţin cu agenţii specializate şi să caute freelanceri mai ieftini”, spune Mihai Moghior, managing partner al firmei de resurse umane Brainspotting.

Potrivit acestuia, în timp ce tariful de agenţie variază între 21 şi 25 de euro pe oră, un web designer care lucrează de acasă cere între 8 şi 15 euro pe oră. Însă pretenţiile companiilor s-au transferat anul acesta de la agenţii către freelanceri – li se cer standarde de calitate mai înalte şi li se impun termen de plată cu care nu erau obişnuiţi. Un web designer era obişnuit să-şi încaseze banii la momentul predării lucrării, acum poate primi banii la 15-30 de zile după livrarea proiectului.

De regulă, un freelancer poate face în paralel mai multe proiecte punctuale, ceea ce îi rotunjeşte veniturile lunare, oferindu-i posibilitatea de a câştiga mai mult decât dacă ar fi angajat într-o companie. Un angajat full time poate primi între 500 şi 800 de euro net pe lună dacă este Junior web designer şi până la 1.300 de euro dacă este Senior web designer.

Schimbare în top

“Până anul trecut, cel mai bine plătit job de freelancer este acela de consultant SAP. Aceştia erau extrem de căutaţi de către companii şi refuzau angajările full time. Pretenţiile lor salariale erau de circa 250 de euro lunar, ceea ce putea duce veniturile acestor oameni către 5.000 de euro pe lună. Acum numărul proiectelor a scăzut semnificativ, iar consultanţii SAP preferă acum să se angajeze full time”, spune Moghior. Mădălina Popescu, director general al firmei de recutare Pluri Consultants, declară că un contabil care lucrează de acasă poate primi până la 1.100 de euro pe lună. “Vorbim despre salariul unui contabil care lucrează pentru o singură firmă şi nu trebuie să cunoască sau să utilizeze aplicaţia SAP”, explică Popescu. Buruiană Florentina, contabil autorizat, spune că a ţine contabilitatea la cinci firme îţi poate aduce venituri totale de 500 de euro pe lună. Un contabil bun nu lucrează pentru mai puţin de 100 de euro per client, asta pentru că fee-urile şi numărul de clienţi au scăzut cu până la 50% faţă de 2008. "Anul trecut, un contabil cu reputaţie îşi putea permite să ceară şi 200 de euro, anul acesta, tarifele au scăzut la jumătate. Firmele-client negociază foarte atent şi renunţă la contract dacă găsesc servicii cu zece euro mai ieftine”, spune Buruiană.

Traducătorii reprezintă o altă categorie care poate lucra mai mult de acasă, dar sunt şi firme care vor ca traducătorul să lucreze opt ore pe zi şi să fie disponibil 24 de ore din 24, precizează Mădălina Popescu. În astfel de situaţii, salariul unui traducător poate ajunge până la 1.500 de euro lunar. "Şi oamenii de vânzări pot intra în categoria celor care lucrează de acasă. Pentru a scuti timp şi alte resurse, mulţi dintre agenţii de vânzări trec doar periodic pe la sediul companiei”, adaugă Popescu. Potrivit unui studiu realizat de Accelera, majoritatea agenţilor de vânzări au venituri sub 500 de euro pe lună, dar sunt şi companii care oferă unui angajat peste 2.000 de euro lunar.

Un job în plin avânt

Un vânzător MultiLevelMarketing (MLM) în reţelele de cosmetice are ca responsabilităţi formarea unui cerc de clienţi între persoa­ne­le cunoscute, colectarea de comenzi şi dis­tri­buirea produselor. Beneficiile acestora re­pre­zintă 15-30% din valoarea comenzilor.În prezent, sunt tot mai multe oferte pentru acest serviciu.


Perspectivă

Pentru companii există avantaje şi dezavantaje în colaborarea cu freelanceri

>Avantaje

  • economii la chirie şi energie
  • plată pe drepturi de autor (taxe mai mici)
  • free lancerii sunt mai ieftini

>Dezavantaje

  • nu oferă garanţia calităţii
  • nu oferă service şi mentenanţă

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed