Transnistria a rămas fără valută. Riscă o criză fără precedent de produse alimentare

Oamenii de rând se plâng că nu pot pleca din ţară, deoarece nu pot schimba rubla locală cu moneda ţării de destinaţie.

 

Antreprenorii afirmă că afacerile lor suferă, fiindcă ei trebuie să cumpere marfă în dolari, iar aceştia nu pot fi găsiţi. Prin urmare, nu au bani de marfă. O femeie de afaceri spune că a stat patru dimineţi în rând la o casă de schimb valutar, pentru a putea schimba ruble în 200 de dolari.

 

Banca Republicană încearcă să calmeze spiritele

 

Aşa-numita Banca Republicană din Transnistria a emis un comunicat de presă, ca reacţie la mai multe informaţii apărute în mass-media potrivit cărora nu există valută în regiune.

 

Banca a confirmat că într-adevăr există o problemă cu dolarul, însă a dat asigurări că leii moldoveneşti, hrivnele şi rubla rusească există pe piaţă. Totodată, banca informează că cetăţenii nu au nevoie stringentă de dolari, căci pentru a face cumpărături în Republica Moldova, Rusia sau Ucraina nu e nevoie de dolari.

 

Şeful Comitetului Sovietului Suprem pentru Politică Economică, Alexandr Martânov, afirmă că majoritatea contractelor comercianţilor din Transnistria sunt semnate în dolari.

 

Astfel, din cauza lipsei dolarilor, ar putea dispărea produsele din magazine. Magazinele duc deja lipsă de anumite produse de primă necesitate.

 

De exemplu, în reţeaua de magazine „Sheriff”, de pe rafturi lipsesc detergenţii, uleiul de floarea soarelui, untul şi produsele alimentare pentru copii, acestea din urmă fiind doar importate.

 

„Sheriff“ a rămas fără dolari în conturi

 

Pe 6 mai, 2016, compania „Sheriff” a anunţat preşedintele Băncii Republicane din Trasnistria, dar şi şefui Executivului nerecunoscut de la Tiraspol că, în condiţiile în care banca nu vinde valută, reţeaua de magazine Sheriff a împrumutat 8,5 milioane de dolari, în ajunul Sărbătorilor Pascale şi al Zilei Victoriei, pentru a cumpăra produse alimentare şi petrol.

 

 

Însă în acest moment compania nu mai dispune de dolari în conturi. Între timp, se epuizează şi rezervele de petrol la cea mai importantă companie petrolieră „Sheriff”. Din 10 rezervoare, trei sunt goale. Sheriff aprovizionează cu produse petroliere aproape toată regiunea trasnistreană.

 

 

Totodată, de aici sunt alimentate firmele de construcţie, ambulanţele, dar şi maşinile agricole. Ultima dată, companiei petroliere i-au vândut valută pe 17 martie 2016, iar de atunci compania nu a mai procurat petrol.

 

 

Deputatul Sovietului Suprem de la Tiraspol Porfirii Şkilniuk crede că motivul lipsei valutei ar fi furnizorul intermediar de energie electrică „Energocapital”, care nu ar vărsa destul bani în bugetul regiunii. În acest an, în bugetul de la Tiraspol ar fi ajuns nu mai mult de 10% din totalul veniturilor de la „Energocapital”.

 

La rândul său, Alexandr Martânov confirmă această ipoteză. El declară că „Energocapital” obţine zeci de milioane de dolari din furnizarea curentului electric, de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în Republica Moldova şi teritoriul autoproclamat din stânga Nistrului.

 

Doar că nimeni nu ştie unde se duc banii. Martânov susţine că se observă circulaţia valutei pe piaţa neagra, iar problema ar putea rezida aici. Adică cineva intenţionat concentrează valuta în piaţa neagră, pentru a o putea vinde mai scump. Cifrele oficiale arată că în regiune intră mai multă valută decât ar cheltui Tiraspolul, dar banii nu ajung la destinaţie, informează canalul de televiziune de pe youtube, din regiunea trasnistreană TSV (TCB) în cadrul unui reportaj, difuzat duminică, 29 mai.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed