Un computer a depistat focarul de Ebola înaintea OMS

HealthMap este un instrument inovator care utilizează algoritme care centralizează zeci de mii de informaţii de pe site-uri de media, ştiri locale, site-uri guvernamentale, reţele sociale ale biologilor specializaţi în boli infecţioase, clasifică informaţia relevantă, identifică virusurile şi locaţiile şi îi înştiinţează pe experţi.

 

Tehnologia este controlată de un grup de 45 de cercetători, epidemiologi şi programatori de la Spitalul de Copii din Boston (BCH – Boston Children`s Hospital). HealthMap a fost lansat în 2006, însă sistemul a evoluat până în prezent, pe măsură ce cererea de informaţii oferite de instrumentul americanilor a crescut semnificativ de-a lungul anilor.

 

Chiar dacă cea mai mare parte a utilizatorilor HealthMap sunt persoane care lucrează în domeniul medical, sistemul a fost adaptat pentru a fi accesibil publicului larg. Cum funcţioneză HealthMap: localizează o epidemie pe harta mondială şi creează un sistem de codare cu ajutorul culorilor care indică severitatea epidemiei, bazându-se pe cele mai recente ştiri relaţionate cu acest subiect.

 

Utilizatorii site-ului HealthMap pot vizualiza şi analiza informaţiile disponibile despre virusuri.

 

Site-ul healthmap.org, interfaţa sistemului, centralizează informaţii indexate de Google News, comunicate al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rapoarte ale altor institute medicale de cercetare, informaţii de pe reţele de socializare, precum şi din multe alte surse.

 

Când virusul Ebola a făcut primele victime în Africa de Vest, declaraţiile martorilor, reţelele de socializare şi alte informaţii de la spitalele din regiune şi de la angajaţii lor au fost primele informaţii disponibile. Mai târziu, rapoartele au arătat că cel mai probabil primul caz de infecţie a fost în Guinea, pe 9 februarie, însă la acea vreme nu se ştia identitatea virusului.

 

Pe 14 martie, HealthMap a centralizat rapoarte despre o “misterioasă febră hemoragică” care ucisese deja 8 oameni în Guinea. Pe 19 martie, algoritmul a detectat cel mai probabil prima ştire locală despre o posibilă epidemie de Ebola, sistemul alertând utilizatorii. Nouă zile mai târziu, în data de 23 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut prima declaraţie despre epidemia de Ebola din Africa de Vest.

 

Cum a reuşit un program informatic să depisteze epidemia de Ebola înaintea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii? După cum informaţiile arată, câţiva dintre primii doctori care au tratat pacienţi infectaţi cu Ebola în Guinea au împărţăşit experienţa lor pe blogurile personale.

 

Pe măsură ce doctorii scriau despre tratamentele oferite pacienţilor cu simptome ale virusului Ebola, câţiva oameni au preluat articolele pe reţele de socializare. Informaţiile au ajuns în scurt timp şi la HealthMap.

 

Bilanţul victimelor febrei hemoragice Ebola a depăşit pragul de 1.000 de morţi, provocând decesul a 1.013 persoane şi 1.848 de cazuri înregistrate, potrivit OMS.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed