Un scenariu de groază: sacrificarea companiilor de stat profitabile pentru plata salariilor

Programul conține, pe de o parte, creșteri consistente de cheltuieli, precum majorarea salariilor, iar pe de altă parte reduceri de taxe, precum reducerea TVA de la 19% la 18% și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Programul este construit pe o prognoză de venituri mai mari în următorii ani, deși în 2016 veniturile au fost doar de 31,7% din PIB, adică cu 3,3pp mai mici decât în 2015. Mai exact, anul acesta se prognozează o creștere a încasărilor cu 0,5 pp, adică venituri de 32,2% din PIB. În anii următori, se estimează ca veniturile vor continua să crească până vor atinge 33,3% din PIB, în 2020. Guvernul mai spune că deficitul va sta sub pragul de 3% în anul 2017, dar să nu uitam că în 2016 a atins acest prag și a fost cu 2,3pp mai mare decât în anul precedent. În 2017, deficitul prognozat este de 2,9%, iar Programul de convergență prevede că va scădea treptat până la 2%, în anul 2020.

Este un mister pentru mine cum a găsit Guvernul rețeta prin care să reducă taxe, să crească cheltuielile cu salariile cu 32 de miliarde și sa reducă și deficitul. În parte, explicația pare că vine din creșterea economică, ce poate aduce mai mulți bani la buget, un PIB mai mare și un deficit ca procent din PIB mai mic. Se estimează că România va crește în 2017 cu 5,2%, în 2018 cu 5,5%, în 2019 cu 5,7% și în 2020 tot cu 5,7%. Asta în condițiile în care România a crescut cu 4,8% anul trecut, fiind în al șaselea an consecutiv de creștere. E greu de crezut că această creștere va contiua timp de  10 ani și cu magnitudini neobișnuit de mari pentru o țară UE. Regula spune că perioadele de creșteri economice sunt automat urmate de perioade de scădere economică, iar perioada este de câțiva ani, nu de 10 ani, decât poate, dacă țara se numește China. În aceste condiții, explicația aceasta este excesiv de optimistă. Chiar daca se adeverește, ea nu poate justifica toate creșterile de cheltuieli și reducerea deficitului.

Este evident că o parte din bani trebuie să vină de pe urma unor măsuri luate de Guvern. Însă,  unele măsuri prezentate în acest Program ridică mari probleme.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed