Presiunea migraţiei ar putea să crească din nou şi, ca urmare, doar apărarea deosebit de strictă a frontierei ungare poate reprezenta o soluţie faţă de imigraţia ilegală – a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale.

Péter Szijjártó a afirmat că, odată cu sosirea vremii bune, tot mai mulţi pleacă la drum. În plus, acordul dintre UE şi Turcia privind migraţia este fragil, iar în Macedonia situaţia politică internă instabilă dă motive de îngrijorare.

Potrivit datelor prezentate luni la Budapesta, peste 50.000 de imigranţi au pătruns ilegal în Italia în acest an, cu 47% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2016.

Peter Szijjarto a mai anunţat că numărul imigranţilor care au pătruns ilegal în România a crescut cu 70% în 2017, până la 1.054, comparativ cu situaţia de anul trecut.

În ceea ce priveşte situaţia din Ungaria, Szijjarto a spus că vor fi puse în aplicare măsuri suplimentare de protecţie a frontierelor, inclusiv instalarea unui gard de-a lungul graniţei dintre Ungaria şi România, dacă va exista un nou val de imigranţi pe traseul Balcanilor de Vest. El a menţionat că sunt în desfăşurare consultări cu guvernul român.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a enumerat mai mulţi factori care ar juca un rol important în creşterea presiunii asupra graniţelor europene în lunile următoare.

„Acordul semnat de către Uniunea Europeană cu Turcia privind migraţia este fragil. Deşi Bruxelles-ul i-a cerut preşedintelui Turciei să contribuie la securitatea pe continent, liderii UE continuă să critice Turcia. Situaţia politică din Macedonia este instabilă şi este greu de văzut dacă noua conducere a ţării va putea sau va dori să menţină măsurile pentru protejarea frontierelor”, a spus Szijjarto.

Ministrul ungar a criticat din nou hotărârea de săptămâna trecută a Parlamentului European, care a atacat Ungaria. Potrivit opiniei sale, în locul soluţionării problemei, UE exercită presiuni asupra celor care sunt capabili să trateze situaţia.