Windows piratat de 150 milioane dolari in Romania

Tatomir, care a fost numit director general al companiei in urma cu doua luni, spune ca Microsoft urmareste cu preponderenta utilizatorii ilegali care sunt persoane juridice, pe care vrea sa le educe si sa le readuca in legalitate.

„Tinta noastra sunt cu preponderenta companiile. Ne intereseaza companiile care sunt profitabile, care se lauda ca sunt profitabile, care au multi angajati, care au multi bani si care, totusi, pirateaza softul”, spune Tatomir.

Oficialul Microsoft este multumit de faptul ca pirateria software din Romania a scazut in ultimii ani, de la 74% in 2004, la 68% in prezent, dar recunoaste totusi ca rata „este inca suficient de mare”.

Potrivit aliantei Business Software Alliance (BSA), organizatie internationala care apara drepturile de autor in domeniul informatic si in Romania, pierderile cauzate industriei de pirateria software au fost anul trecut de 151 milioane de dolari.

Microsoft Romania a lansat la inceputul lunii noiembrie campania Get Genuine Windows, un program dedicat utilizatorilor care folosesc o copie contrafacuta, piratata, ilegala sau fara licenta a sistemului de operare Windows Vista Business sau Windows XP Professional.

Campania vine dupa ce Microsoft a incercat fara succes sa puna in aplicare un sistem alternativ de distributie a suitei de programe Office prin intermediul cartelelor preplatite, in Romania si Africa de Sud, la care va renunta pana la sfarsitul anului.

„Cred că a fost o poblemă de imagine şi de marketing. Microsoft este cunoscută ca o firmă care lucrează foarte mult în zona de marketing şi senzaţia mea este că această mentalitate şi acest tip de business nu a fost promovat suficient”, afirma Tatomir.

Potrivit sefului Microsoft Romania, la nivelul anului 2008, vanzarile de licente pentru sistemul de operare Windows Vista au reprezentat aproximativ 25% din totalul vanzarilor de sisteme de operare Windows din piata locala.

Tatomir spune ca promotiile pe care Microsoft Romania le pune la dispozitia potentialilor utilizatori vin in intampinarea descresterii ratei de piraterie software.

„Intrarea in legalitate depinde insa foarte mult şi de maturitatea fiecărui utilizator care trebuie să realizeze că suntem într-o ţară europeană”, afirma Tatomir.

Potrivit oficialului, Microsoft a reusit sa castige cativa zeci de mii de utilizatori prin programul Microsoft Office 2007 Acasa si pentru Scoala, oferta destinata exclusiv utilizatorilor casnici, care include la pretul de 199 lei aplicatiile Word 2007, Excel 2007, Power Point 2007 si One Note 2007.

„Cele mai mari vanzari au fost generate de lanturile de retail specializate, precum eMag, Flanco, Altex sau Flamingo”, spune Tatomir.

Un nou centru de suport tehnic in urmatorii doi ani?

Tatomir spune ca in urmatorii cativa ani este posibil ca Microsoft Romania sa deschida un centru de suport tehnic destinat clientilor interni. Compania a inaugurat anul trecut, in luna februarie, Centrul Global de Suport Tehnic de la Bucuresti, in cadrul unei ceremonii la care a participat si Bill Gates, fostul director general al Microsoft.

„Centrul de suport Microsoft Romania este bine vazut la nivel mondial si se incearca polarizarea unor resurse suplimentare aici. In urmatorii doi ani s-ar putea deschide un centru si pentru clientii din Romania. Deocamdata suntem in tratative”, a spus Tatomir.

Microsoft Romania are in prezent 237 de angajati, dintre care 134 lucreaza la centrul de suport tehnic. Potrivit lui Tatomir, pana in vara anului viitor, compania va avea 300 de angajati si aproximativ 600 pana in 2012.

“Intre cele doua [centrul de competenta si filiala Microsoft Romania – n.r.] va exista o diferenta numerica de 20% de personal”, spune Tatomir, referindu-se la raportul numeric dintre cele doua divizii ale companiei in 2012.

Microsoft Romania a inregistrat in primele luni ale anului fiscal 2009, care a inceput in luna iulie 2008, o crestere de 60% a cifrei de afaceri.

“Intreprinderile mici si mijlocii au generat o cifra de afaceri de 38% in primele cinci luni”, a declarat Tatomir.

Oficialul Microsoft a estimat ca in a doua jumatate a anului fiscal compania va inregistra o crestere a vanzarilor de peste 20%, in conditiile in care si Romania a inceput sa fie afectata de criza financiara.

Microsoft Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 81,7 milioane lei in 2007, potrivit informatiilor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 18,6 milioane lei.

Ambitia lui Calin Tatomir

Intrebat daca, asemenea fostului director general al Microsoft Romania, Silviu Hotaran, ar accepta o pozitie de conducere in cadrul organizatiei la nivel regional, Tatomir a raspuns ca nu ar ezita, dar nu mai devreme de doi, trei ani.

„Vreau sa demonstrez ceva in Romania. Dupa ce Romania va parcurge aceasta turbulenta economica si eu voi fi demonstrat ceea ce trebuia, de ce nu?”, spune Tatomir.

Oficialul a declarat ca managementul Microsoft nu i-a impus deocamdata un plan de vanzari, deoarece compania urmeaza inca strategia impusa de vechiul management. Tatomir spune ca va negocia un astfel de plan in 2009.

Fostul director al Microsoft Romania, Silviu Hotaran, care a pus bazele filialei locale in urma cu 12 ani, a parasit organizatia pentru a-si dezvolta propria afacere.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed