Yuanul face să tremure planeta

Anul 2016 a început prost şi pentru China – krach bursier, ieşiri masive de capital, tranziţie economică dificilă. Potrivit cifrelor publicate la 7 februarie de Banca Centrală a Chinei (PBoC), rezervele de schimb ale ţării au scăzut  masiv de la 99,5 miliarde dolari în ianuarie, baza monetară chineză fiind acum la cel mai jos nivel de după 2012, simptom al luptei duse de Beijing pentru a susţine deviza naţională, yuanul.

Dacă acum câteva luni a doua putere economică mondială inspira încredere, astăzi suscită îngrijorare. Încetinirea creşterii sale, pe care autorităţile comuniste ale ţării  se străduiesc să o stăpânească, face să tremure bursele mondiale în mod regulat. Iar informaţiile contradictorii pe care Beijingul le filtrează nu favorizează calmarea jocului. În ultimele săptămâni, China a accelerat deprecierea yuanului în raport cu dolarul şi se laudă cu stabilizarea în raport cu coşul devizelor instaurat în decembrie. Ceea ce a suscitat  perplexitate, în special în SUA, care cer o „liberalizare ordonată şi transparentă” a devizei chineze. Care practic este pilotată după modalităţi mai mult obscure.  Cum se joacă China cu yuanul? O depreciere masivă a devizei poate declanşa un nou şoc economic mondial? Suntem în pragul unui nou război al monedelor?

Washingtonul a acuzat multă vreme Beijingul că subevaluează yuanul pentru a susţine exporturile. Din 2005, PBoC a modelat regimul său de schimburi fixe şi yuanul s-a reevaluat în raport cu dolarul. În iulie 2015, pregătind terenul pentru integrarea monedei chineze în drepturile de trageri speciale, FMI saluta drumul parcurs de China.

 

mai multe, pe Romania Libera

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed