Zamfir îi cere ministrului Dragu să clarifice impozitarea dării în plată: Dacă nu vreţi să-i ajutaţi pe români, plecaţi!

Daniel Zamfir cere modificarea Codului de Procedură Fiscală pentru ca persoanele care recurg la darea în plată să nu mai plătească impozitul la valoarea debitului restant.

 

„De ce notarii publici care provin din mediul privat au înţeles că persoana care face darea în plată se află într-o situaţie extremă şi nu trebuie împovărată şi mai mult, reducând astfel taxele notariale cu 50%, iar dumneavoastră, doamnă ministru, insistaţi pe ideea impozitării procedurii de dare în plată la valoarea debitului restant?”, se adresează liberalului ministrului de Finanţe.

 

Zamfir susţine că menţinerea nivelului actual al impozitării riscă să elimine avantajele pentru datornic ale dării în plată. „Ştiţi, doamnă ministru, că de cele mai multe ori valoarea debitului restant este cu mult mai mare decât valoarea iniţială a creditului sau a imobilului care urmează să fie dat în plată?! Ştiţi că valoarea asta include şi dobânzi şi de multe ori comisioane abuzive?! Mai ştiţi că în cazul procedurii de dare în plată costurile sunt mai mari decât la vânzarea unui imobil?! Cum vă puteţi gândi să percepeţi un impozit pe transfer de proprietate la valoarea soldului restant unor oameni care nu obţin niciun venit, ci pierd totul?”, spune deputatul PNL.

 

El îi cere ministrului să renunţe la „atitudinea cinică şi dispreţuitoare” la adresa românilor pe care ar fi arătat-o încă de la începerea mandatului. „Puteţi să-i ajutaţi pe românii aflaţi în nevoie dar nu vreţi şi dacă nu vreţi, eu cred că trebuie să plecaţi!”, conchide Zamfir.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat luni că nu este necesară modificarea legislaţiei pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate în cadrul Legii dării în plată, deoarece legislaţia actuală este clară, iar parlamentarii au avut la dispoziţie un an pentru a stabili detaliile aplicării noului act normativ.

 

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor au anunţat că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

 

Ministerul a precizat că impozitul se plăteşte de către debitor.

 

Potrivit unui exemplu, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. În această situaţie, impozitul se ridică la 7.000 de lei.

 

Anterior, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanţelor un punct de vedere privind obligaţia plăţii de către persoanele care dau băncii în plată un imobil a impozitului pentru tranzacţia prin care fac transferul de proprietate.

 

AURSF a cerut, în 9 mai, şi reducerea cu 90% a onorariilor practicate de notari pentru autentificarea contractelor de dare în plată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed