Zece teorii socante ale conspiratiei care s-au dovedit adevarate

Totuși, iată că o mare parte dintre ceea ce era considerat, la un moment dat, o simplă teorie a conspirației s-a dovedit a fi adevărat. Vă prezentăm zece teorii ale conspirației care s-au dovedit adevărate.

 

  1. Guvernul american l-a asasinat pe Martin Luther King Jr.

Deși guvernul SUA a cuprins moștenirea lui Martin Luther King Jr. în steagul american, folosind cuvintele sale pentru a simboliza armonia dintre rase și unitatea patriotică, se vorbește prea puțin despre faptul că judecătorii din Memphis au găsit vinovat guvernul SUA de conspirație în asasinarea lui King, pe 4 aprilie 1968. Familia lui Dr. Martin Luther King a început un proces civil în anul 1999, în Memphis, statul Tennessee. După patru săptămâni de mărturii, fiind audiați peste 70 de martori, 12 jurați au dat un verdict unanim, pe 8 decembrie 1999, că Martin Luther King a fost asasinat ca urmare a unei conspirații. Familia sa a primit 100 dolari. Jurații au ajuns la concluzia că agențiile guvernamentale americane locale, de stat și federale împreună cu mafia au fost implicați în asasinarea lui Martin Luther King Jr. și că James Earl Ray, cel care a pledat vinovat de asasinarea sa, a fost doar un țap ispășitor.

 

  1. Operațiunea „Fast and Furious”

În anul 2011, administrația Obama a asigurat arme de contrabandă pentru cei mai mari traficanți de droguri mexicani, aparent pentru a urmări armele și pentru a anihila grupările de trafic de droguri. Această operațiune a fost cunoscută sub numele de „Fast and Furious”. Cu toate acestea, CBS News a obținut, în decembrie 2011, niște documente care au dovedit că agenții ATF au discutat despre modul în care ar putea lega armele implicate în actele de violență mexicană cu dealerii de arme din SUA, ca o modalitate de a adopta reglementări mai stricte pentru controlul armelor. O sursă din apropierea procesului legislativ legii a declarat pentru CBS News că „e ca și cum ATF a creat sau a amplifiat problema, astfel încât ei ar putea reprezenta soluția. Este un mod circular de gândire”.

 

  1. Operațiunea Northwoods

La începutul anilor 1960, responsabilii din cadrul armatei americane au elaborat planuri pentru a crea susținerea din partea populației pentru un război împotriva Cubei. Planurile au inclus comiterea unor acte de terorism în Washington, Miami și în alte orașe mari, omorând oameni nevinovați și soldați americani, aruncând în aer o navă americană, deturnând avioane, scufundând bărci cu refugiați cubanezi, dar și un dezastru NASA, care l-ar fi ucis pe astronautul John Glenn. Din fericire, planul a fost respins de către președintele John F. Kennedy în martie 1962. Timp de aproape 40 de ani, Operațiunea Northwoods a fost ținută secretă fiind considerată doar o ridicolă teorie a conspirației. Cu toate acestea, în 1997, în cadrul procesului de căutare a informațiilor privind asasinarea lui John F. Kennedy au fost desecretizate peste 1.500 de pagini de informații militare, care includeau și documentele referitoare la Operațiunea Northwoods.

 

  1. Studiul Tuskegee Syphilis

În prezent, experimetul Tuskegee de studiere a sifilisului este predat la lecțiile de istorie din școlile americane. Însă, în trecut, acesta nu era decât o altă teorie a conspirației. Experimentul Tuskegee a reprezentat un studiu clinic care a durat 40 de ani și a fost realizat de Serviciul de Sănătate Publică din SUA asupra bărbaților afro-americani din mediul rural care au contractat sifilis. Serviciul de Sănătate Publică nu i-a informat pe acei oameni că aveau această boală cu transmitere sexuală și nici nu le-a oferit tratament, chiar și după ce penicilina a devenit un remediu acceisibil, în anii 1940. Bărbaților li s-a spus doar că aveau „sânge rău”. Când a început Cel de-Al Doilea Război Mondial, 250 de bărbați s-au înregistrat și atunci, pentru prima dată, au fost informați că aveau sifilis. Însă chiar și atunci le-a fost refuzat tratamentul. La începutul anilor 1970, 128 de bărbați dintre cei 399 cuprinși în studiu au murit de sifilis, precum și 40 de soții ale lor, dar și 19 copii care contractaseră boala. În 1997, președintele Bill Clinton și-a cerut public scuze de la victimele Studiului Tuskegee.

 

  1. Contrabanda CIA cu cocaină din SUA

În luna august a anului 1996, „San Jose Mercury News” a publicat un articol de investigație format din trei părți, scris de jurnalistul care a câștigat Premiul Pulitzer Gary Webb. Articolul, numit „Dark Alliance” („Alianța Neagră”), de 20.000 de cuvinte, este o investigație a procesului de distribuire a cocainei în Los Angeles, în anii 1980. Jurnalistul Gary Webb a afirmat că reprezentanți ai grupurilor de rebeli Contras sprijiniți de CIA făceau contrabandă de cocaină în SUA, care era apoi distribuită la dealerii din Los Angeles. Webb a afirmat: „Această rețea de droguri a deschis prima conductă dintre cartelurile columbiene de cocaină și cartierele negre din Los Angeles, un oraș cunoscut acum ca fiind capitala lumii a cocainei „crack”. Cocaina care a inundat orașul a dus la declanșarea unei explozii a acestui tip de consum de cocaină în orașele americane. Totodată, a asigurat și banii și legăturile necesare pentru ca grupările din Los Angeles să poată cumpăra arme automate. În 1998, inspectorul general CIA, Frederick Hitz, a lansat un raport în care admite că CIA a știut mereu că membrii Contras făceau trafic cu cocaină. Cu toate acestea, respectiva mărturisire nu a beneficiat de suficientă atenție din partea presei din cauza scandalului Monica Lewinsky. În 2004, jurnalistul Gary Webb a fost găsit mort cu două împușcături în cap. Poliția a decis că a fost vorba de sinucidere.

 

  1. Scandalul Watergate

Scandalul Watergate este considerat acum o parte din istoria SUA. Cu toate acestea, la un moment dat în trecut, ideea că oficialii Partidului Republican ar putea spiona sediul central al Democraților părea o simplă teorie a conspirației. Începând cu 1972, într-un efort de a-l realege pe președintele Nixon, oficialii republicani au spionat sediul Partidului Democrat din Hotelul Watergate. Ei au putut face acest lucru după ce locația a fost spartă de mai multe ori. Existau și până atunci zvonuri legate de corupția politică, însă abia în 1974 a fost făcută legătura dintre acele spargeri și președintele Nixon. Scandalul Watergate l-a obligat Nixon să-și dea demisia din înalta funcție. Acum, Watergate este un termen cuprinzător utilizat pentru a desemna o rețea complexă de scandaluri politice, însă, mai presus de toate, este sinonim cu abuzul de putere.

 

  1. Incidentul din Golful Tonkin nu a existat

Pe data de 4 august 1964, președintele american Lyndon Johnson a declarat în fața poporului că Vietnamul de Nord a atacat navele americane. Acest eveniment, cunoscut sub numele de Incidentul din Golful Tonkin, a reprezentat un motiv important de escaladare a implicării SUA în războiul din Vietnam. Incidentul a implicat distrugătorul american Maddox și trei nave Navy Torpedo din Vietnamul de Nord. Ca urmare a atacului, Congresul a adoptat Rezoluția Golful Tonkin, care i-a permis lui Johnson să obțină pre-aprobarea pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Vietnamului de Nord. Până în 1969, peste 500.000 de trupe luptau în Asia de Sud și, când războiul s-a încheiat în anul 1973, peste 3 milioane de oameni fuseseră uciși în acest conflict. Abia în 2005, NSA a publicat unele informații clasificate, dezvăluind că Vietnamul de Nord nu a atacat distrugătorul Maddox și că nicio navă militară nord-vietnameză nu a existat în acel moment în Golful Tonkin. În realitate, președintele Johnson a mințit Congresul și poporul american, pentru a-și justifica implicarea militară în Vietnam.

 

  1. Operațiunea Paperclip (Agrafa de Hârtie)

Operațiunea Paperclip (Agrafa de Hârtie) a fost numele de cod pentru operațiunea desfășurată în 1945 de recrutare și aducere cu forța în SUA a oamenilor de știință din Germania nazistă după sfârșitul războiului în Europa. Președintele Harry Truman a autorizat Operațiunea Paperclip în august 1945. Totuși, el dat ordin să fie excluși toți foștii membri ai partidului nazist. Un grup de oameni de știință talentați din industriile naziste de rachete, medicină și arme chimice au fost scoși din sistem pentru a lucra în SUA, după ce armata le-a „albit” istoricul. A fost falsificat și istoricul angajărilor, iar afilierea lor nazistă a fost radiată din registre. Forțele Speciale Americane au crezut că experiența și cunoștințele lor ar putea servi intereselor Statelor Unite.

 

  1. CIA a plătit pentru mărturii false

Nayirah al-Sabah, o femeie din Kuweit, a mărturisit, în 1990, în fața Camerei Reprezentanților că a fost martoră atunci când soldații irakieni au invadat spitalele din Kuweit, au luat nou-născuții din incubatoare și i-au aruncat pe podea lăsându-i să înghețe. Mărturisirea lui Nayirah a ajutat să influențeze opinia publică americană în favoarea intervenției militare împotriva Irakului. Cu toate acestea, doi ani mai tarziu, s-a descoperit că povestea lui Nayirah nu era adevărată, că CIA a plătit-o să mintă și i-a transformat declarația într-un instrument de marketing de masă. În 1992, John MacArthur de la New York Times a descoperit că Nayirah era fiica ambasadorului Kuweitului în SUA și că CIA a folosit-o pentru a crea o opinie publică favorabilă războiului cu Irakul. CIA a plătit-o pe Nayirah pentru mărturia ei falsă și chiar i-a plătit niște cursuri de actorie pentru ca aceasta să pară cât mai convingătoare. În ianuarie 1991, SUA a lansat o operațiune militară împotriva Irakului, cunoscută sub numele Operațiunea Desert Storm (Furtuna Deșertului).

 

 10. Asasinatele CIA

După scandalul Watergate, care a avut loc la începutul anilor 1970, Comisia pentru Informații din cadrul Senatului American a investigat serviciile CIA și FBI pentru a afla mai multe informații. Comisia a descoperit că CIA și-a încălcat statutul pentru a aduna diverse informații. Astfel, au fost descoperite asasinarea lui Allende în Chile, a lui Mossadegh în Iran, și asasinate ale liderilor și revoluționarilor din America Centrală și de Sud. Atunci s-a aflat despre „Heart Attack Gun”, o armă produsă pentru a putea ucide pe cineva fără a fi detectată. Au fost declasificate cele mai răspândite metode de asasinare folosite de CIA, printre care îmbolnăvirea de cancer, accidentele de mașină, sinuciderile, accidentele din timpul plimbărilor cu barca și la schi, atacurile de cord și împușcarea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed