Zile de foc pentru CURSUL VALUTAR!

Avem câteva zile de foc pentru piaţa FX. Primul eveniment – şi cel mai important- este reuniunea FOMC (Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă), la care e de aşteptat ca Rezerva Federală a SUA să crească din nou dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază. Este prima dată când face acest exerciţiu atât de des, din 2006 încoace. Este tot prima dată când mulţi profesionişti din industria finanţelor trăiesc asta în viaţa lor de business – două creşteri în acelaşi trimestru. Mişcarea a fost “prinsă” în preţ, dar acum rămâne de văzut care va fi viziunea Rezervei Federale şi cum se va adapta piaţa la asta.

 

Aceasta este “marea necunoscută”… De asemenea, avem o săptămână interesantă şi datorită faptului că dolarul se pregăteşte de doborârea unor recorduri, dacă mai slăbeşte mult. Ca şi cum ne-am fi stabilit un prag superior, dar refuzăm să-l atingem până nu ne lovim de fund. Pe de altă parte, dacă primim un mesaj de consolidare de la Fed şi vom vedea dobânzile la titluri de stat crescând şi mai mult în America – cele pe 10 ani au ajuns la valoarea maximă pe ciclul lor de viaţă – s-ar putea să vedem un dolar tot mai puternic.

 

Asta aşteptăm de la finalul săptămânii: să avem un fel de direcţie în ceea ce priveşte dolarul. Între timp, mai avem şi alte feluri de mâncare la masă… o reuniune G20 şi întâlniri interesante între Trump şi conducerea chineză de stat. De asemenea, orice declaraţie a şefului finanţelor americane ar putea influenţa major direcţia dolarului. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe reprezentanţii administraţiei Trump pentru a prinde orice şoaptă despre dolar.

 

Mâine avem nu mai puţin de patru reuniuni ale băncilor centrale, dintre care, deşi toate sunt importante, m-aş concentra pe cea a Băncii Japoniei care trebuie să pună piciorul în prag pentru a menţine politica de control a dobânzilor la titluri de trezorerie. Cele din SUA şi de pe alte pieţe care cresc au un impact negativ asupra yenului, de aceea e nevoie ca Banca Japoniei să insiste pentru un control mai riguros asupra obligaţiunilor. Importantă e şi reuniunea Băncii Angliei care va trebui să spună ceva legat de evoluţia lieri sterline, care ar putea să se lupte curând cu valoarea de 1.20 versus dolarul american.

 

În ceea ce priveşte evoluţia euro, e important ce se întâmplă în America – asta pentru raportul EURUSD – dar şi ce se petrece pe scena politică olandeză, unde avem azi alegeri. Totul se joacă pe cartea lui Geert Wilders – iese sau nu câştigător? Va primi piaţa un impuls pozitiv – raportat la sentimentul pro-european, dacă se va dovedi că Wilders nu este atât de popular cum se anticipa?

 

Sau, dacă va obţine un scor mai bun decât cel anticipat, cum va afecta acest lucru toată incertitudinea politică legată de viitorul euro? Pentru moment, sentimentul de pe piaţă pare unul pozitiv, aşa că va fi foarte interesant să vedem ce se va întîmpla după aflarea rezultatelor alegerilor de azi.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed