Zona euro a ieşit din deflaţie

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, caracterizată printr-o scădere durabilă a preţurilor şi salariilor care afectează relansarea economică, Banca Centrală Europeană a demarat în luna martie un vast program de relaxare cantitativă, care prevede achiziţionarea de obligaţiuni în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro până în luna septembrie 2016.

Potrivit unei estimări preliminare, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna aprilie până la 0% de la minus 0,1% în luna martie. Zona euro a înregistrat o inflaţie negativă în luna decembrie 2014, minus 0,2%, iar fenomenul de scădere a preţurilor s-a accelerat în luna ianuarie 2015, minus 0,6%, după care a revenit la minus 0,3% în februarie şi minus 0,1% în luna martie. Ţinta de inflaţie a BCE pe termen mediu este o creştere a preţurilor mai mică, dar în apropiere de 2%.

Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în luna aprilie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 5,8%, mai mică totuşi decât declinul de 6% înregistrat în luna martie. În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 0,9%, la egalitate cu preţurile la alimente, alcool şi ţigări.

Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 11,3%, nivel similar cu cel înregistrat în luna februarie 2015, în timp ce în Uniunea Europeană rata şomajului s-a stabilizat la 9,8%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Grecia (25,7% în luna ianuarie 2015) şi Spania (23%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a şomajului de 4,7%. România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6,5%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed