x


  • EUR
    4.7260
    USD
    4.2193
string(6) "europa"

​Premierul milionar al Finlandei vrea să îngheţe salariile pentru a salva economia

Singura ţară membră a zonei euro din nordul Europei încă se chinuie să iasă la liman prin intermediul austerităţii, scrie Bloomberg.

Author: Cristina Popovici | Sursa: zf.ro | Publicat: 24.10.2016, 6:09

După ce toate cele trei mari agenţii de rating i-au retras Finlandei calificativul “AAA”, guvernul ţării le cere cetăţenilor să strângă cureaua pentru a ţine pasul cu nemţii şi suedezii, care sunt exportatori mai productivi. Dacă aceştia nu vor proceda în acest fel, Finlanda nu va reuşi să iasă din impasul economic în care se află şi să-şi reducă datoriile, acum în creştere, avertizează guvernul.

 

Premierul Juha Sipila, un milionar self-made care a câştig alegerile anul trecut promiţând să revigoreze economia post-Nokia a ţării, spune că exporturile sunt cheia succesului economic. Însă finlandezii va trebui să producă mai mult fără a fi plătiţi mai mult dacă ţara vrea să-şi reducă din diferenţa de competitivitate de 15% faţă de principalii săi parteneri comerciali.

 

“Suntem în urma principalelor ţări rivale”, declara Sipila într-un interviu recent. “Problema noastră este că exporturile au rămas în urmă, iar creşterea se bazează pe cererea internă”. Pentru redresarea economiei, “exporturile ar trebui să redevină motorul creşterii”.

 

Finlanda este prinsă într-un ciclu cu creştere redusă după ce a depăşit o serie de contracţii economice în 2015. Industria hârtiei, cândva dominantă, a cedat în faţa ascensiunii digital media. Cea mai importantă companie a sa, Nokia, şi-a vândut divizia de handseturi în 2013, iar criza economică din Rusia şi-a pus amprenta asupra comerţului.

 

Într-un interviu de luna trecută, ministrul finlandez al comerţului Kai Mykkanen declara că perspectivele sunt “foarte întunecate”, în condiţiile în care retorica protecţionistă domină alegerile americane, iar legăturile geopolotice est-vest se deteriorează. Finlanda se bazează pe exporturi pentru aproximativ 40% din PIB-ul său. Ţara a înregistrat un deficit comercial aproape în fiecare lună a acestui an, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu aproximativ 15% în perioada decembrie-august.

 

Finlandezii au spus deja adio perspectivei unor majorări salariale. Muncitorii au acceptat o majorare de numai 0,4% în acest an şi nu vor beneficia de nicio majorare în 2017.

 

Cu plăţile sub control, Sipila spune că următorul pas este să se asigure că finlandezii chiar produc mai mult. “Aici, guvernul nu prea are nicio influenţă, totul depinzând de companii. Însă, din discuţiile cu exportatorii de top, o creştere de 5% a productivităţii nu reprezintă o problemă”, a spus premierul finlandez.

 

În opinia acestuia, capacitatea ţării sale de a face programului guvernamental de austeritate reprezintă un model pentru alte ţări. “Mulţi colegi din ţări euro s-au declarat uimiţi de modul în care am reuşit să realizăm o devalorizare internă”, a declarat Sipila.

 

Nu toată lumea este convinsă, însă. Juhana Brotherus, economist la HYPO, spune că guvernul nu investeşte suficient în industriile de viitor şi se concentrează prea mult pe reduceri.

 

Sipila însuşi recunoaşte că, chiar şi cu o reducere a salariilor, situaţia exporturilor rămâne sumbră.