10 idei eficiente fiscal prin care îți poți motiva angajații

1. Tichete de masa si tichete cadou

 

„De multe ori angajatorii au recurs la inlocuirea indemnizatiilor cu tichetele de masa sau chiar cu cele cadou. Desi acestea nu mai sunt neimpozabile, sunt insa exceptate din baza de contributie sociala”, a declarat Adrian Stoian, Senior Consultant, Deloitte Tax, in cadrul evenimentului „Legislatia muncii 2012”.

Pentru angajator acestea resprezinta cheltuieli deductibile.

Tichete acordata de angajatori angajatilor sunt impozabile din iulie 2010 cu 16%.

 

2. Abonament clinica medicala

Acest beneficiu este dorit de angajati, in ciuda faptului ca este impozabil.

Abonamentele la clinici medicale reprezinta cheltuieli deductibile pentru angajatori si sunt, in acelasi timp, exceptate de la contributiile sociale.

 

3. Racoritoare si cafea

 

Aceste beneficii sunt neimpozabile pentru angajati, si intra in categoria cu deductibilitate limitata pentru angajator.

De asemenea, pentru racoritarea si cafea nu se plateste contributie sociala.

4. Abonament pentru telefon mobil

 

Acest tip de beneficii se incadreaza in categoria celor mai populare acordate multor angajati din Romania.

Abonamentul pentru telefonul mobil utilizat in scop de serviu si costul convorbirii telefonice sunt neimpozabile pentru angajat, iar compania isi poate deduce aceste cheltuieli.

De asemenea, acest beneficiu este exeptat de la contibutiile sociale.

5. Abonament sau discount la fitness

 

Din ce in ce mai multi angajatori se indreapta catre acest tip de recompensare a angajatilor, care, pe langa avanatajele legate de sanatate, aduce si o serie de excluderi de la impozitare.

Astfel, desi este impozabil pentru angajat, reprezinta o cheltuiala deductibila pentru angajat.

Cu toate acestea, nu este exceptat de la contibutiile sociale.

6. Decontarea cheltuielilor pentru transport

 

Fie ca este vorba despre decontarea cheltuielilor cu transportul in comun, cu taxiul sau a bonurilor de taxi, angajatii sunt foarte multumiti cand se bucura de astfel de avantaje.

Decontarea cheltuielilor pentru transport este neimpozabila pentru angajat, companiile pot deduce aceste sume si nu se platesc contibutii sociale.

7. Pensie privata

 

„Pensia privata este foarte intalnita in piata beneficiilor eficiente fiscal, dar si al beneficiilor pe care angajatul efectiv le simte”, a spus reprezentantul Deloitte.

Cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat.

De asemenea, este exceptata de la impozitare (la nivelul venitului salarial) contributia unui angajat la un fond de pensii facultativ, in limita a 400 euro pe an.

Contributiile platite de catre angajator la fondurile de pensii facultative, in limita deductibilitatii, nu sunt incluse in baza pentru calculul contributiilor sociale.

8. Pregatire profesionala

 

Pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor in legatura cu activitatea desfasurata este o solutie pe care multi dintre angajatori o pun in practica, reprezentant cheltuieli deductibile la impozitul pe profit si, in acelasi timp, deductibile pentru angajat.

Aici putem vorbi de programe de traininguri puse la dispozitia personalului.

9. Acordarea de instrumente in capitalurile proprii

 

Mai exact, angajatorii se obliga sa acorde angajatului un numar de actiuni la un pret preferential fata de pe piata al actiunilor.

„Valoarea actiunilor poate creste in timp, ceea ce duce la un castig considerabil pentru angajat”, a spus Adrian Stoian de la Deloitte Tax.

Avantajele de acest gen nu sunt impozabile, nici la momentul acordarii, nici la momentul exercitarii. Sunt insa taxabile la vanzare.

10. Permiterea deplasarilor si detasarilor

 

In cazul delegarii, nu sunt impozabile decontarea cheltuielor de transport, cheltuielile de asigurare si constul cazarii, precum si indemnizatia de delegare. Alaturi de acestea se numara si diurna.

In cazul detasarii, nu sunt impozabile cheltuielile de transport si cazare, precum si indemnizatia de detasare, egacula cu 50% din salariu de baza zilnic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed