10 lucruri pe care trebuie sa le ştii înainte să intri într-un showroom auto

1. Indiferent pe ce tip de media de uiţi (print, internet, tv) constaţi cu uşurinţă că majoritatea reclamelor auto promovează reduceri importante. Ei bine, nu e cazul să fugi spre showroom. Mai întâi documentează-te temeinic, află cât costa maşina fără reduceri, ce echipamente are, în ce constă reducerea şi dacă se află pe stoc. Nu întotdeauna ce vezi la tv găseşti şi la dealer.

2. Ai mare grijă la modul de calcul. Un autoturism nou se vinde în prezent cu un preţ care va conţine Taxa pe Valoarea Adăugată şi taxe de poluare dacă are motorizări sub Euro 5. De cele mai multe ori este promovat un preţ care nu conţine taxele, astfel că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg. Analizează cu atenţie aceste aspecte şi apoi ia o decizie. Nu te grăbi – de cele mai multe ori ofertele sunt mai bune de la o lună la alta.

3. Dacă îţi place o anumită marcă, dar veniturile îţi permit doar ceva mai ieftin acum e momentul pentru o veste bună. Reducerile masive aplicate de dealeri pentru a scăpa de stocuri te pot face fericitul posesor al maşinii la care ai visat. Foloseşte instrumentele puse la dispoziţie de către site-urile de profil care pot lista oferte vaste pe toată gama de autovehicule care te interesează. După acest pas accesează site-urile dealerilor auto şi vezi exact despre ce e vorba. Alege cel puţin trei mărci diferite şi treci pe la fiecare. E posibil ca oferta să fie mai bună decât cea anunţată pe site şi să conţină ceva în plus.

4. Dacă ai gasit modelul dorit la un dealer, nu te grăbi să baţi palma pe loc. Întreabă de gama de accesorii disponibile, de ce oferă în plus pentru maşină, ce taxe implică. De obicei, dealerul încearcă să te atragă oferindu-ţi diverse accesorii pe care le poate monta independent de fabrică pe maşină: sistem de asistenţă la parcare, GPS, alarmă, etc. Unele oferte sunt puse pe tapet în tandem: 500 euro reducere faţă de preţul de listă sau accesoriile enumerate mai sus. Vorbim de fapt despre o mică capcană. De cele mai multe ori se oferă produse din gama unor producători de care nu ai auzit vreodată şi pentru care dealerul cheltuieşte cel mult 100 euro. Deşi pare tentant să pleci acasă cu o maşină echipată cu respectivele accesorii dealerul va ieşi în câştig, iar tu vei plăti de fapt 400 de euro în plus.

5. Acordă atenţie anului de fabricaţie. Foarte multe oferte vizează de fapt maşini rămase pe stoc de anul trecut. De aici şi preţul mai bun. Dacă intenţionezi să ţii maşina mai mult de 5 ani e bine să alegi o ofertă din 2010. Dacă vrei să dai maşina în 3-4 ani poţi să analizezi şi ofertele pentru autoturisme produse în 2009. Uneori acestea din urmă reprezintă chiar cea mai bună variantă pentru că au fost cumpărate de dealer în variante de echipări mai bogate. Poţi avea un avantaj de până 2-3.000 de euro şi acest lucru te va ajuta mai ales dacă alegi un credit auto sau te ajută cu încheirea unei asigurări CASCO complete.

6. Dacă la tine în oraş nu ai dealerul unei anumite mărci şi cel mai apropiat de tine e la mai mult de 150 km e bine să reconsideri achiziţia. Chiar dacă pare neimportantă la cumpărare, reţeaua de service reprezintă un aspect foarte important pe care trebuie să-l iei în calcul. Pe lângă faptul că producătorul îţi cere pentru acordarea garanţiei să-ţi faci reviziile la service-urile partenere, un incident auto în urma căruia vei avea nevoie de repere poate fi rezolvat foarte greu. Ar trebui să comanzi piesele, să aştepţi ceva vreme sosirea, apoi să poţi deplasa maşina la service-ul agreat. Alege un brand care are o acoperire naţională bună şi vei scăpa de multe bătăi de cap în cazul unor evenimente nedorite.

7. Calculează-ţi cu atenţie bugetul. Dacă alegi motorizări cu cilindree mică vei beneficia de cote RCA reduse. Dacă maşina pe care o cumperi are un motor de peste 2.000 cmc vei plăti mai mult şi la asigurarea obligatorie şi la cea facultativă. Deşi par neînsemnate aceste costuri îţi vor solicita bugetul în momentele cele mai inoportune.

8. Aplicăm regula bugetului şi la alegerea tipului de carburant: benzină sau diesel. Primele sunt mai ieftine, cele din urmă se pot cumpăra cu un preţ mai mare. Gândeşte-te la numărul de kilometri pe care îi vei parcurge într-un an şi la traseul preponderent pe care îl vei parcurge – urban sau extraurban. Alegerea unui motor pe benzină e bine să o faci dacă foloseşti autoturismul maximum 20-25.000 km într-un an. Chiar dacă vei consuma mai mult în oraş vei cheltui mai puţin cu reviziile şi întreţinerea. Motorizările diesel sunt indicate pentru cei care folosesc maşina mai mult de 40-50.000 km pe an. Altfel, preţul mare de achiziţie şi reviziile mai scumpe vor creşte de fapt suma alocată iniţial.

9. Nu crede tot ce spune dealerul. Mulţi dintre ei te vor asigura că modelul la care te uiţi se vinde precum pâinea caldă. În realitate, spaţiile alocate stocării sunt pline. Fă obligatoriu un test cu autoturismul pe care îl vrei, apoi mergi şi la concurenţă pentru comparaţie. Uneori acest simplu aspect te poate determina să cumperi ce e mai potrivit pentru tine. Reluam teza documentării temeinice care te poate ajuta în relaţia cu dealerul. Mai sunt încă dealeri care se folosesc de faptul că mulţi dintre clienţii care le calcă pragul nu cunosc informaţii minime despre autoturismul pe care vor să-l cumpere.

10. Dacă la un nivel al veniturilor mediu îţi cumperi un SUV alb cu 500 CP vei fi invidiat cu siguranţă de majoritatea vecinilor tăi de bloc. Un consum de 30 litri în oraş, un RCA foarte scump, o sigurare CASCO imensă şi rata la bancă vor conduce cu siguranţă la descoperirea de către aceeaşi vecini a frumoasei tale maşini pusă la mezat de bancă pe un site de profil. Şi asta chiar dacă dealerul de la care ai cumpărat bijuteria ţi-a spus că eşti clientul ideal pentru acel tip de maşină. Nu uita cel mai important sfat: cea mai bună maşină este cea pe care ţi-o permiţi!

Citeşte şi

10 lucruri de care trebuie să ţii cont dacă vrei un credit auto

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed