10 lucruri pe care trebuie să le verifici la achiziția unui automobil second hand

De ce este important să urmăriți cei 10 pași premergători unei achiziții auto? În primul rând achiziția unui automobil este, de obicei, a doua cea mai importantă achiziție din punct de vedere financiar, după achiziția unei locuințe. În plus, verificarea vă va scuti de neplăcerile ulterioare achiziției, când defectele ascunse și-ar putea face simțită prezența și cand va fi nevoie de investiții din propriul buzunar pentru remedierea lor.

 

„Recomandăm verificarea amănunțită înainte de achiziție pentru că de acest lucru depinde atât integritata bugetului cumpărătorului cât și siguranța sa în trafic. Garanția acordată de vânzător este de obicei un atu în plus și un factor de siguranță pentru client. De aceea noi oferim o garanție de 2 ani, în limita a 30.000 de km pentru autovehiculele din parcul nostru”, a declarat Eugen Măciucă, manager AAA Auto New Kopel.

 

Specialiștii AAA Auto au realizat astfel lista scurtă de elemente ce trebuiesc neapărat verificate înaintea cumpărării unui autoturism rulat, fie că acesta este încă în garanție sau se apropie deja de o vârstă la care ar trebui să iasă din uz.

 

Kilometrajul – Intervențiile pentru modificarea kilometrajului real al automobilului sunt cea mai des întâlnită metodă de fraudare în piața auto second hand. Dacă vi se pare că un automobil are o vechime prea mare și prea puțini kilometri înregistrați, realizați o verificare la un service specializat.

 

Cartea de service – Verificați dacă automobilul dorit are o carte de service la zi și dacă operațiunile de întreținere au fost realizate conform graficului recomandat de producător. Pentru a dovedi veridicitatea cărții de service ( acestea se pot falsifica relativ ușor) puteți suna la unul sau două service-uri la care au fost efectuate reparațiile anterioare.

 

Starea tehnică – O vizită la un service sau o verificare rapidă cu un tester auto sunt necesare înainte de achiziția unui automobil. Este indicată o verificare amănunțită care vă poate salva mai târziu de cheltuieli suplimentare pentru defecțiuni neobservate la achiziție.

 

Test drive – Dacă nu puteți face o verificare tehnică în service faceți cel puțin un test drive cu automobilul pe care doriți să îl cumpărați. Multe din calitățile mașinii, precum starea amortizoarelor și articulațiilor sau „mersul motorului”, pot fi deduse printr-un simplu test drive.

 

Instalația AC – Chiar dacă cumpărați o mașină pe timp de iarnă, verificați funcționalitatea sistemului de climatizare.

 

Angrenajele – Pe lângă sistemul de climatizare este indicată verificarea mecanismelor de la ștergătoare, oglinzi, macaralele geamurilor, centurilor de siguranță. Deasemenea, închiderea ușilor și portbagajului trebuie să se realizeze normal, fără aplicarea de forță suplimentară.

 

Caroserie – Starea caroseriei este esențială pentru viiitoarea exploatare a mașinii. Urmăriți măcar vizual, dar și cu un tester de vopsea, starea caroseriei, prezenta urmelor de rugină, prezența îndoiturilor sau a reparațiilor realizate precar, cu supraîncărcare cu chit ( acesta poate plesni la un moment dat dacă nu este aplicat corespunzător).

 

Compartimentul motorului – Dacă automobilul are un rulaj considerabil dar nu prezintă nicio urmă de praf, cu siguranță a fost cosmetizat recent. Fie aveți de-a face cu un automobil întreținut constant fie cu unul care a fost curățat în vederea vânzării rapide. În ambele cazuri urmăriți urmele de pierdere de lichide, în special în jurul capacului de chiuloasă dar și la aparatul de AC, și verificați nivelul uleiului, lichidului de răcire și lichidului de frână.

 

Sistemele de siguranță – Un control al sistemelor ABS, ESP sau a airbag-urilor se face cel mai eficient prin citirea memoriei de erori pe un tester specializat.

 

Documentare – Înainte de vizionarea unei mașini, documentați-vă, cel puțin la nivel general, despre problemele specifice modelului în cauză. Astfel veți putea întreba direct vânzătorul cu privire la aceste defecțiuni și dacă piesele respective au fost înlocuite sau nu la un moment dat.

 

Fiecare element din lista scurtă de verificări, precum și modalitatea de realizare a verificării este la fel de importantă. Pentru siguranță, recomandarea este ca verificarea să fie realizată într-un service specializat care dispune de tehnica, aparatura și personal calificat pentru aceste operații.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed