20 curiozități despre Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc, zis și Wànlĭ Chángchéng, adică „zidul lung de 10.000 Li”, este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. A fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. După volum, este considerată ca cea mai mare de pe glob.

Mai jos vă prezentăm câteva curiozități despre această magnifică realizare a omului:

1. Există o concepție greșită că Marele Zid Chinezesc a fost construit la ordinul împăratului Qin Shi Huang (259 – 210 î.Hr), dar nu este o informație adevărată. Construcția a început acum 2.700 de ani în perioada de primăvară și toamnă (770 – 276 î. Hr). Ultima construcție a fost realzată în 1878 în timpul dinastiei Qing.

2. În anul 1493 împăratul Hongzhi a început construcția zidului dinastiei Ming care servea ca apărare contra mongolilor și pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale, ca porțiunea centrală a drumului mătăsii, pe crestele munților începându-se o construcție deosebit de costisitoare.

3. Mortarul folosit era produs din piatră de calcar arsă amestecat cu amidonul din orez. La construcția interioară a zidului se folosea un amestec de argilă nisip și piatră cioplită.

4. La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme.

5. Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porțiune  din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor.

6. În anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a menționat într-o scrisoare faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”. După anii 50′ mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită.

7. Construcția, întreținerea și supravegherea Marelui Zid au fost sarcini ale criminalilor condamnați în timpul dinastiei Qin.

8. În ciuda tuturor eforturilor de a face din Marele Zid componenta principală a sistemului de apărare militară din China, mulți dintre inamicii țării au reușit să treacă peste această barieră. Invazia manchuriană (care a trecut prin zid) în secolul al XVII-lea a dus la căderea dinastiei Ming.

9. Marele Zid Chinezesc măsoară peste 21.196 de kilometri lungime, fiind considerat cel mai lung zid de pe Pamânt.

10. Începând cu 1644, când dinastia Ming a fost răsturnată, nu s-a mai lucrat la Marele Zid (în scopuri militare – unele zone au fost restaurate pentru turism).

11. Marele Zid nu este o linie continuă: există ziduri laterale, ziduri circulare, ziduri paralele și secțiuni fără perete (munții înalți sau râurile formează în schimb o barieră).

12.Marele Zid Chinez a fost supranumit cel mai lung cimitir de pe Pământ. Peste un milion de oameni au murit construind Zidul, arheologii găsind numeroase rămășițe umane îngropate sub anumite părți ale zidului.

13. Nu există nicio hartă care să prezinte întreaga construcție. Acesta este încă un semn al complexității acestei megastructuri arhitectonice.

14. Dincolo de implicațiile sale militare, zidul a avut și consecințe economice și comerciale. Zidul a reprezentat o bună protecție pentru negustorii europeni care au putut, la adăpostul protecției Zidului, să își desfășoare netulburați negoțul.

15. Pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboarder profesionist, a devenit prima persoana din lume care a sărit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat.

16. În timpul utilizării acestuia ca fortificație de apărare, Marele Zid Chinezesc avea și un sistem, avansat pentru acea dată, de comunicații. Acesta folosea fumul și focul pentru a transmite diverse mesaje între turnurile de control al Zidului. În caz de pericol se puteau alerta ușor armatele staționate în baze militare de-a lungul structurii.

17. În timpul utilizării acestuia ca fortificație de apărare, Marele Zid Chinezesc avea și un sistem, avansat pentru acea dată, de comunicații. Acesta folosea fumul și focul pentru a transmite diverse mesaje între turnurile de control al Zidului. În caz de pericol se puteau alerta ușor armatele staționate în baze militare de-a lungul structurii.

18. În cei 2.500 de ani din secolul al VII-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., peste 20 de dinastii și state s-au implicat în construcția zidurilor. Cele mai cunoscute și mai bine conservate ziduri de astăzi au fost rezultatul construcției masive a dinastiei Ming începută în jurul anului 1381. Marele Zid Ming se întinde la 8.5001,8 km de la Hushan în est până la Jiayuguan în vest. Multe dintre secțiunile sale au fost renovate și dezvoltate în stațiuni turistice, precum Badaling și Mutianyu din Beijing, și Jiayuguan în Gansu și au în general 400 – 600 de ani.

19. Este numit „Zid”, dar nu este doar un „Zid”. Faptele istorice arată că a fost o fortificație cuprinzătoare, compusă din ziduri suprapuse și tranșee pentru blocarea inamicilor, turnurilor de veghe și a turnurilor pentru semnale, fortărețe pentru luptele frontale și cazărmi pentru soldați.

20. O legendă ne relatează istoria lui Meng Jiangnu, al cărui soț a fost recrutat cu forță pentru a ajuta la construirea Marelui Zid la doar trei zile după căsătoria acestora. Meng îi era dor de soțul ei atât de mult încât a decis să-l viziteze. Când a ajuns pe șantier, a fost informată că acesta a murit de epuizare și a fost înmormântat în interiorul zidului. Era frântă și de disperare plângea zi și noapte. În cele din urmă, zidul s-a prăbușit și femeia a putut îngropa oasele soțului ei.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed