4,42 lei/euro, un NOU MAXIM al ultimelor zece săptămâni

Un curs superior celui anunţat joi a fost anunţat de banca centrală la 7 ianuarie, când euro a fost la 4,4223 lei/euro. În sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,4179 lei/euro

 

Cursul pentru dolarul american a urcat cu 0,41 bani, la 3,4235 lei/dolar, ajungând astfel la un nou nivel maxim de după 13 decembrie. La data menţionată, rata de schimb a fost de 3,4522 lei/dolar.

Totodată, cursul pentru francul elveţian a avansat la 3,6209 lei/franc şi s-a plasat la cel mai ridicat nivel de după 9 ianuarie, când rata a fost de 3,6465 lei/franc.

 

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

 

„Întrucât credem că interesul jucãtorilor străini va fi scăzut la licitaţia pentru titlurile de stat la zece ani, similar cu ce s-a observat la licitaţia de obligaţiuni de luni, prognozăm ca leul va fi în continuare vulnerabil la o depreciere indusă de climatul din pieţele internaţionale. Aşadar, ne aşteptăm ca leul sa piardă teren până la 4,43 lei/euro astăzi (joi, n.r)”, arată un raport ING Bank.

Jucătorii sunt precauţi, în timp ce politicienii din Cipru lucrează la un nou plan pentru a preveni colapsul financiar al ţării.

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4220 – 4,4250 lei, uşor peste cotaţiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4210 – 4,4220 lei/euro.

 

În prima parte a zilei cursul a fluctuat foarte uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

Unii dealeri spun că se simte o presiune uşoară pe deprecierea leului din cauza dobânzilor reduse şi pentru că străinii au început să vândă din obligaţiunile emise anterior de România.

 

Dobânzile practicate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au continuat să fie reduse datorită lichidităţii ridicate care există în piaţă. Dobânzile sunt de 1,02% – 1,52% pe an, foarte apropiate de nivelurile de miercuri, de 0,98% – 1,48% pe an, şi, totodată, mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed