5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.04.2011

0
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.04.2011

ZF: Posibilitatea privatizării Oltchim a urcat preţul acţiunilor cu 70% în ultima lună şi jumătate. Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantă unitate petrochimică din România, au fost luate cu asalt de investitorii de la Bursă, care au urcat preţul din piaţă al acestor titluri cu circa 70% numai în ultima lună şi jumătate. Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 310 mil. euro.

EVZ: De la ce bănci vei putea lua credite prin “Prima casă 4”. Câteva instituţii de creditare au decis deja să se implice în noua fază a programului, deşi guvernul le-a acordat ca timp de gândire o perioadă de trei luni în care pot lua această decizie. Câteva din băncile participante la programul “Prima casă” au decis deja să ia parte la etapa următoare a acestuia. Banca Comercială Română a anunţat că va participa la “Prima casă 4”, în care statul va oferi garanţii doar pentru 50% din valoarea creditului şi nu integral, ca până acum.

Capital: O bulă imobiliară poate izbucni oricând. Prețul locuințelor din Singapore a cunoscut o creștere de 14% în 2010 față de 2009, deși spațiul pentru speculații este limitat întrucât guvernul din Singapore ia măsuri destul de concrete pentru sectorul imobiliar. China este cea mai vizată de eventuală apariție a unei bule imobiliare. Anul trecut, prețurile au crescut cu peste 15%, iar băncile au primit instrucţiuni să includă în cel mai grav scenariu un declin de 50-60 la sută al preţurilor, după ce la precedentele teste de stres scăderea preţului locuinţelor era de 30 la sută.

EVZ: Ultima strigare pentru vacanţe la jumătate de preţ. Agenţiile oferă reduceri de până la 50% doar pentru sejururile cumpărate pe durata Târgului de Turism al României. Începând de ieri şi până duminică, la Romexpo vă aşteaptă peste 150 de operatori turistici din 21 de ţări. Cele mai căutate destinaţii pentru această vară sunt Bulgaria, Grecia şi Turcia. Târgul de Turism al României se desfăşoară în perioada 31 martie – 3 aprilie la centrul expoziţional Romexpo din Capitală. Vremea caldă şi faptul că sezonul estival începe oficial peste numai o lună i-au convins pe români să vină chiar de la primele ore ale dimineţii pentru a compara şi cumpăra pachetele operatorilor prezenţi.

Dailybusiness: Cati bani cheltuie operatorii turistici pentru promovarea online. Operatorii din turism au alocat, in medie, la nivel global, bugete intre 60.000 si 80.000 de dolari in 2010 pentru promovarea online, se arata intr-un studiu al Universitatii Cornell. Potrivit raportului, metodele preferate de promovare online sunt Facebook, Twitter si Youtube.