5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 07.06.2012

gandul.info: Cât câştigă companiile petroliere din România: 

În România, din preţul de la pompă al unui litru de motorină, 21,1 eurocenţi se duc, în medie, în buzunarele benzinarilor, reiese din cele mai recente date ale Uniunii Europene. Spre comparaţie, în Polonia marja care le revine companiilor petroliere este de 18,9 eurocenţi, iar în Ungaria este de 20,7 eurocenţi.  Practic, din preţul unui litru de motorină, după plata taxelor şi accizelor, petroliştilor din România le revine, în medie, 16%, al doilea cel mai mare procent din regiune, după cel consemnat în Bulgaria, unde marja benzinarilor este de 18,7% din preţul de la pompă. 

 

zf.ro: Ce a vrut să zică Isărescu despre cursul euro/leu: 

BNR nu are de gând să fie pasivă, ci se va apăra cu întregul instrumentar de care dispune dacă o apreciere excesivă a dolarului ar da semne că pune în pericol costurile energiei şi stabilitatea preţurilor, astfel că un euro nu are cum să ajungă la 5 lei, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

 

capital.ro: Băncile cer lucruri trăsnite:

Pentru a avea o confirmare suplimentară a apartenenţei unui client la un angajat, unele bănci au solicitat factura de telefon a angajatorului. Închipuiţi-vă ce înseamnă asta pentru un angajat într-o corporaţie.
De asemenea, nivelul veniturilor poate fi verificat uşor prin extrasul de cont în care e virat salariul. Şi în această privinţă, băncile au o abordare ciudată. Dacă un client al băncii solicită o ştampilă pe un extras de cont, banca îi spune că nu se poate aşa ceva. Pe de altă parte, dacă un client al altei bănci vine la prima bancă pentru o refinanţare, aceasta îi solicită extras de cont ştampilat de cealaltă bancă!

 

EVZ: Ce credit să alegi: în euro sau dolari? 

Creditele ipotecare în moneda europeană rămân avatajoase pentru români, în ciuda deprecierii din ultimul timp a leului. Leul a scăzut de la începutul anului cu 7,2% faţă de dolar şi cu circa 3% faţă de euro, iar tendinţa poate continua. Cu toate acestea, creditele ipotecare în euro rămân mai avantajoase decât cele în moneda naţională, datorită dobânzilor mai mici. Astfel, dacă dobânda celor mai ieftine credite ipotecare în lei este de circa 7,8%, la euro dobânda este de circa 6%. La dolari nu există avantajul dobânzii, care este tot de 7,8% pe an.

 

Finantistii: Ce patesc persoanele fizice declarate falite?

 Justitia din Romania a pronuntat recent o hotarare-premiera, declarand in faliment o persoana fizica. In conditiile in care proiectul de lege privind insolvabilitatea persoanelor fizice treneaza la Camera Deputatilor din 2010, s-au gasit totusi solutii juridice pentru a extinde si asupra acestora reglementarile in vigoare. Mai sunt si alte reglementari prin care poti fi declarat insolvabil, insa numai fata de fisc. Insa „falimentul personal”, in legislatia altor state, inseamna cu totul altceva. La noi, acest proiect de lege este blocat la Camera Deputatilor de doi ani si se pare ca asa va ramane. In contextul legislativ actual, posibilitatile ca o persoana fizica sa fie declarata in insolvabilitate sunt extrem de reduse. Practic, reglementarile in vigoare se aplica doar teparilor si e normal ca aceste dispozitii sa-i favorizeze pe creditori.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed