5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.05.2011

ZF: Greii de pe Wall Street au luat cu asalt Varşovia. La Bucureşti e linişte. Peste 700 de companii şi investitori din Europa, SUA şi Asia au confirmat participarea la cel mai mare summit de IPO-uri din regiunea Europei Centrale şi de Est organizat de bursa din Varşovia (WSE). Din România au confirmat participarea 12 oficialităţi şi companii. Din păcate, la Bucureşti nu se desfăşoară niciun summit de acest gen care să atragă investitorii pe piaţa locală. La Varşovia, pe 25 şi 26 mai, are loc cel mai mare eveniment destinat Ofertelor Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) din Europa Centrală şi de Est, organizat de Bursa de Valori din Varşovia.

EVZ: Şpaga din vămi ne-a sărăcit cu 50 de miliarde euro. Valoarea medie a şpăgii şi evaziunii fiscale în Portul Constanţa a fost, în 2010, de 2,5 miliarde de euro în condiţiile în care traficul a scăzut de aproape trei ori faţă de 2007. Sumele vehiculate în dosarul „Şpagă în Portul Constanţa” sunt halucinante. Un simplu calcul matematic arată că, într-un an, mita totală plătită împreună cu evaziunea fiscală aferentă putea ajunge şi la 2,5 miliarde de euro.

România liberă: Culisele împăcării de pe Autostrada Ploieşti. Constructorii autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti ar fi de acord cu terminarea autostrăzii începute până în decembrie, fără a primi alţi bani. Ca urmare, contractul nu se mai reziliază, spune ministrul Transporturilor. Din trei „regi ai asfaltului” care şi-au dat mâna pentru a construi 40 de km de autostradă între Moara Vlăsiei şi Ploieşti doar unul mai poate să-şi termine porţiunea fără vreun efort supraomenesc. Este vorba de Dorinel Umbrărescu care de altfel a continuat să lucreze – inexplicabil – şi după notificarea de reziliere a contractului, terminând 90% din lucrări. Ceilalţi doi – Costel Căşuneanu şi Dan Beşciu – îşi retrăseseră de mult majoritatea utilajelor, iar acum sunt în jurul a 50% din lucrări.

Adevărul –  Secretarul Trezoreriei americane: SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată. În ciuda negocierilor acerbe din Congresul american pentru creşterea plafonului de îndatorare a statului, SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner. „Să spun foarte clar: Ţara aceasta nu va intra niciodată în incapacitate de plată. Congresul va face ceea ce a făcut întotdeauna, adică va aproba plafonul de îndatorare. Aşa că planul nostru este ca legislativul să aprobe creşterea îndatorării, planul de rezervă este tot acesta,  iar rezerva rezervei la fel”, a explicat secretarul Trezoreriei americane.

Capital: Clădiri de sute de milioane de euro, abandonate în Capitală. Deși valorează fiecare zeci, sute de mii sau chiar milioane de euro, disputele juridice sau lipsa banilor au transformat mii de ruine din București din surse de profit în focare de infecție. Construcții începute înainte de 1990 și neterminate nici în ziua de azi. Clădiri ridicate în ultimii ani și nefinalizate din varii motive (de cele mai multe ori, pentru că dezvoltatorii au rămas fără bani). Dar mai ales imobile vechi, care nu au reușit încă să-și capete un statut juridic clar după ce peste ele au trecut, pe rând, tăvălugul naționalizării și haosul retrocedărilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed