Un judecător, un procuror, un ofițer SRI și 5 polițiști, condamnați pentru corupţie, în iunie

Conform unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarele de corupţie au rămas definitive, în iunie, 26 de hotărâri judecătoreşti, prin care au fost condamnaţi 62 de inculpaţi.

 

Printre cei condamnaţi definitiv în luna iunie se numără un judecător (fost vicepreşedinte al unei curţi de apel), un procuror, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor, conducerea unei direcţii judeţene de protecţie a copilului, acţionarul şi vicepreşedintele consiliului de administraţie al unui club de fotbal, şeful unui serviciu judeţean de metrologie legală, un director al unei companii de stat, un şef serviciu finanţe publice, cinci ofiţeri de poliţie, un ofiţer SRI, un avocat, un notar, un medic şef al unui centru medical MAI, un vameş, doi agenţie de poliţie de frontieră, un inspector de muncă, trei consilieri locali şi şase administratori de societăţi comerciale.

 

Aceştia au primit pedepse cuprinse între cinci luni de închisoare cu suspendare şi şase ani de închisoare cu executare.

 

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, pe 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Tot în cazul lui Becali, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru la BCR Unirii.

 

Toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Valiza” au primit pedepse cu suspendare: Victor Piţurcă – un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino – câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte – doi ani cu suspendare.

 

Cătălin Nicolae Şerban, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare în dosarul în care era judecat pentru că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societăţii Moldomin. În acelaşi caz au fost condamnaţi şi Adrian Dan Rus, reprezentant al Mineco AG în România ka data comiterii faptelor, la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru cumpărare de influenţă şi Ioan Marian Mihăilă, profesor universitar în cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la trafic de influenţă.

 

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu au primit câte patru ani cu executare, potrivit deciziei prin care instanţa supremă a menţinut, pe 17 iunie, pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitoriului, în luna ianuarie 2012, fostul magistrat Maximilian Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, o sumă de bani. În 31 ianuarie, Ene a fost prins în flagrant luând de la denunţător, în numele procurorului, 90.000 de lei şi 80.000 de euro, ca primă tranşă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

 

Avocata Lileana Cremeniţchi din Baroul Iaşi a fost condamnată definitiv de instanţa supremă, pe 19 iunie, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut bani de la un om de afaceri spre a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile. În acelaşi dosar a fost condamnaţi şi omul de afaceri Gheorghe Apopi a primit trei ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar directorii Nicolae Hogaş şi Dragoş Dascălu, câte doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.

 

 

 

 

Pe 7 iunie, Einan Aifer, maior în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) la data comiterii faptelor, a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de influenţă. Maiorul a fost acuzată că în perioada 2009-2010 a luat 6.100 de euro de la un bărbat, căruia i-a spus că poate interveni pentru angajarea lui într-o unitate SRI din Bucureşti şi a soţiei acestuia în Parlament.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed