Milioane de români au făcut asta, iar acum BNR spune că este o greşeală GRAVĂ!

Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, scrie ZF.ro.

 

În aceste condiţii, Banca Naţională apreciază că debitorii ar fi mai bine protejaţi dacă ar solicita în mai mare măsură con­trac­te de credite cu dobândă fixă, după cum a declarat Voinea.

 

Faţă de alte economii europene, în România este pre­do­mi­nan­tă dobânda variabilă. Acest tip de dobândă a fost bun în ulti­mii ani în care costul finanţării a coborât la minime istorice, de­oarece a însemnat scăderea poverii serviciului datoriei pen­tru de­bitori. „Mediul economic din ultimii ani, caracterizat de rate re­duse de dobândă şi de creşterea susţinută a creditului nou, cre­ează premisele acumulării de posibile vulnerabilităţi privind sus­tenabilitatea gradului de îndatorare atât prin canalul ban­car, cât şi al IFN, îndeosebi pentru debitorii cu venituri mai mici“.

 

Având în vedere că aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim şi cel mediu, „o propor­ţie semnificativă a populaţiei înregistrează niveluri de îndatorare în­grijorătoare în cazul unor evoluţii adverse“, în opinia lui Voinea.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed