A dispărut IZOLETA! Se declară nulă

0

Odată cu apariția epidemiei de COVID-19, populația a început să afle despre rolul și importanța izoletei în transportarea pacienților infectați. În România, s-a deschis chiar și un dosar penal pe numele unui senator liberal care nu ar fi dorit să folosească izoleta. Cazul a fost clasat între timp. La sfârșitul lunii martie, Ministerul Apărării a omologat o izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19. Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete.

 

În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariția izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului. Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului,„îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

 

Izoleta a devenit în luna martie obiectul mai multor reportaje realizate de posturile de televiziune, fiind o noutate pentru publicul larg. Persoanele infectate în perioada stării de urgență apăreau că sunt transportate la spitale în aceste izolete.

 

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

 

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

 

Articolul integral pe EUROPA LIBERĂ