ABN AMRO anunţă că se extinde în Europa. Cumpără de la băncile cu probleme

Gerrit Zalm, CEO al băncii, a declarat ziarului britanic Financial Times că a vorbit cu aproape toţi rivalii europeni din sectorul bancar despre această idee. Declaraţia a fost preluată de Reuters.

 

„Suntem foarte bine capitalizaţi şi nu suntem în poziţia de a ne micşora activele. Suntem cu siguranţă interesaţi să preluăm portofolii”, spune Zalm. Declaraţia acesuia vine în contextul în care mai multe bănci europene ar putea fi nevoite să vândă din active pentru a strânge mai mult capital, în condiţiile în care se anunţă pierderi substanţiale pe portofoliile de obligaţiuni.

 

ABN Amro îşi anunţă astfel intenţia de a se extinde în afara Olandei, după ce a renunţat la pieţele internaţionale.

 

Potrivit directorului executiv, banca se va concentra pe nişe în care are şanse să bată băncile de top din lume.

 

Banca olandeză a fost prezentă şi pe piaţa din România până în anul 2008, când operaţiunile sale din Europa şi Asia au fost preluate de Royal Bank of Scotland. Planul, din care mai făcea parte şi Santander, a fost pus la cale înainte de criza financiară şi a reprezenta cea mai mare achiziţie din istoria sectorului bancar. În cele din urmă, presiunea a fost atât de mare pe RBS, încât statul britanic a decis naţionalizarea băncii, inclusiv a activelor din România. În 2009, partea olandeză din ABN AMRO a fost naţionalizată de statul olandez, după ce planurile de achiziţie de către Fortis au căzut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri