Semnalul de alarmă este tras de deputatul de Sibiu Ioan Tămâian, care i-a cerut șefului Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor, Alexandru Năstasem explicații în legătură cu faptul că, în ultimul timp, există „lucrări de reabilitare a șoselelor din România, care sunt efectuate deficitar și care pun în pericol siguranța participanților la trafic și integritatea fizică a vehiculelor”.
Ce se întâmplă, mai exact? „Pe multe dintre drumurile naționale și județene, șoferii pot avea surpriza să întâlnească porțiuni lipsă din asfaltul de pe suprafața carosabilă, fisuri și gropi mari sau, mai ales, așa-numitele „frezări” ale asfaltului executate de societățile care repară drumurile României”, spune Ioan Tămâian. Mai mult decât atât, spune deputatul, acestea sunt în aproape toate cazurile nesemnalizate, iar șoferii care trec peste ele sunt predispuși la accidente din cauza pierderii aderenței cu suprafața de rulare.
Conform deputatului citat, „reparațiile sunt efectuate superficial, producându-se fisuri în care se infiltrează apă”. Ioan Tămâian afirmă că acest fenomen ar putea fi evitat prin folosirea unor metode eficiente cum ar fi „utilizarea unor mixturi asfaltice cu caracteristici fizico-mecanice corespunzătoare” sau „introducerea unui strat antifisură între fundația din materiale stabilizate a drumului și covorul asfaltic”, după cum scrie în tratatul „Defecțiunile îmbrăcăminților rutiere moderne” a autorului Gheorghe Lucaci.
Interpelarea deputatului Ioan Tămâian reprezintă un document în care un oficial al statului recunoaște negru pe alb că accidentele rutiere nu se produc numai din cauza vitezei excesive, neatenției la volan, nepurtării centurii de siguranță sau stării de ebrietate a conducătorilor auto, ci și din vina statului care nu administrează corespunzător procesul de reparație a drumurilor publice. Practic, firmele plătite de stat din bani publici și selectate de stat în urma unor licitații asfaltează într-un mod precar drumurile publice, punând în pericol grav siguranța în trafic.
În aceste condiții, deputatul citat îi cere secretarului de stat din Transporturi să întreprindă toate măsurile legale pentru eficientizarea lucrărilor de reabilitare a șoselelor din România, prin obligarea companiilor executante să asigure calitatea acestor lucrări.