Aceasta este adevărata GAURĂ NEAGRĂ din finanțele țării

0

Economia plăteşte nesperat de mult taxe şi impozite statului. Creşterea procentuală a sumelor care ajung din economia reală la bugetul naţional are două cifre, mult peste creşterea economică. Şi totuşi, deficitul bugetar tinde către 2% din PIB la jumătatea anului, un record în ultimii 9 ani, cu şanse mari să depăşească net ţinta propusă prin lege. Cauza este un capitol de cheltuieli bugetare care a luat-o razna: salariile aparatului de stat.

 

 

Statul e martorul fericit al unei creşteri de venituri din taxe şi impozite care bate de departe evoluţia economiei în ansamblu. La şase luni afişează o creştere a veniturilor solidă de 12,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este mult peste creşterea economică estimată la 4% din PIB de către Comisia Europeană. E semn că economia livrează puternic bani la buget.

 

Şi totuşi, deficitul bugetar, diferenţa dintre aceste venituri solide ale statului şi cheltuielile pe care el le angajează, a ajuns la jumătatea anului la nivel record în ultimii 9 ani. Este foarte aproape de 2% din PIB după 6 luni, în condiţiile în care legal, el n-ar trebui să depăşească 3% din PIB. Consiliul fiscal crede că intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% – 3,7% din PIB.

 

Aşadar, veniturile statului sunt solide, însă bugetul arată de parcă ne-am lupta cu un fel de criză. Principalul motiv sunt salariile personalului angajat la stat. Care în 2015 ocupau 24% din buget, iar astăzi sar de 30%.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET