Aceștia sunt OLIGARHII: miliardarii ruși ale căror avioane, iahturi și conace sunt acum confiscate

Protejaţi ai KGB, mari iubitori de artă şi investitori cheie în foarte multe companii de calibru internaţional.

Aşa pot fi caracterizaţi cei mai mari oligarhi ruşi supuşi sancţiunilor de blocare totală a bunurilor deţinute în străinătate. Topul a fost realizat recent de una dintre cele mai mari publicaţii internaţionale, care a inclus în listă şi avioanele, iahturile şi conacele deţinute de aceştia.

Casa Albă a anunţat deja că va extinde lista oligarhilor ruşi supuşi sancţiunilor de blocare totală – cel mai înalt nivel de restricţii – pe măsură ce intensifică pedeapsa împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, scrie The Guardian. Unii dintre oligarhii proaspăt numiţi s-au suprapus cu o listă de elite ruseşti cărora Uniunea Europeană le-a impus sancţiuni la începutul acestei săptămâni, deşi au existat unele diferenţe notabile.

Guvernul federal nu se va opri doar la îngheţarea activelor acestor ţinte, ci le va confisca, a anunţat Joe Biden în discursul său privind starea Uniunii.

Responsabil cu însuşirea acestor active va fi KleptoCapture, un grup operativ nou anunţat al departamentului de justiţie, cu sprijinul departamentului de trezorerie, FBI, IRS şi alte agenţii federale. Conform legislaţiei americane, departamentul de justiţie poate confisca veniturile din infracţiuni săvârşite în străinătate, inclusiv corupţia, atunci când acestea sunt găsite în Statele Unite.

Eforturile lor le vor completa pe cele ale unui grup operativ transatlantic anunţat în weekend între Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada şi Comisia Europeană.

„Ne alăturăm aliaţilor noştri europeni pentru a găsi şi confisca iahturile dumneavoastră, apartamentele dumneavoastră de lux, avioanele dumneavoastră private. Venim pentru câştigurile voastre nenăscute”, a spus Biden.

Alte „jucării” preferate ale oligarhilor, cum ar fi avioanele şi iahturile, sunt în mod obişnuit înregistrate prin intermediul companiilor-fantasmă.    Iată o introducere despre oligarhii ruşi care se alătură acum listei de sancţiuni din SUA – precum şi alţii care nu au fost vizaţi încă, dar au legături notabile cu SUA.

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov.

Ruşii îl cunosc pe Alisher Usmanov drept unul dintre oligarhii „preferaţi” ai lui Vladimir Putin. Cel mai bogat om al ţării până în 2015, Usmanov deţine un pachet majoritar de acţiuni în a doua cea mai mare reţea de telefonie a Rusiei, MegFon, şi un pachet mare de acţiuni în gigantul metalurgic Metalloinvest.


Dar puţini americani ştiu că şi Usmanov a început să investească în Facebook în 2009, când firma lui Zuckerberg avea dificultăţi în accesarea finanţării în urma crizei financiare. Usmanov a „vărsat” în cele din urmă peste 900 de milioane de dolari în firmă, deţinând până la 10% din companie înainte de a-şi vinde pachetul de acţiuni în 2014 şi de a câştiga miliarde. De asemenea, a fost un investitor major în Apple, Twitter, LinkedIn, Groupon şi Zynga. Usmanov a fost supus sancţiunilor UE luni, iar miercuri autorităţile germane i-au confiscat megayacht-ul de 600 de milioane de dolari, Dilbar – care se mândreşte cu cea mai mare piscină interioară din lume. Pe 3 martie, el a fost printre cei adăugaţi pe lista sancţiunilor de către SUA. Oligarhul are încă un Airbus A340 privat de 200 de milioane de dolari.

Fraţii Rotenberg

Arkady Rotenberg, dreapta, și Boris Rotenberg.

Cu mult înainte ca fraţii Arkady şi Boris Rotenberg să devină doi dintre cei mai bogaţi magnaţi ai Rusiei, ei erau prietenii de antrenament de judo ai adolescentului Vladimir Putin, rol pe care l-au continuat până la vârsta adultă. În mod clar, s-au priceput la asta, pentru că, după ce Putin a devenit preşedinte, i-a răsplătit pe fraţi cu controlul marilor întreprinderi de stat şi contracte profitabile, aducându-le o avere uriaşă.

Fraţii Rotenberg au construit de atunci un uriaş imperiu familial de investiţii internaţionale sub o reţea de companii-fantomă, ceea ce l-a făcut pe fiul lui Arkady, Igor, un miliardar de sine stătător. În ciuda faptului că Arkady şi Boris au primit sancţiuni americane după invazia Crimeei de către Rusia în 2014, fraţii „au continuat să participe activ la piaţa de artă din SUA prin achiziţionarea de artă de peste 18 milioane de dolari în lunile de după impunerea sancţiunilor”, potrivit unui raport al Senatului SUA.

Companiile fictive legate de Rotenberg au continuat să facă tranzacţii în sistemul financiar american în valoare de peste 91 de milioane de dolari mult timp după sancţiuni, potrivit raportului.   Pe lângă Arkady şi Boris, Igor şi încă cinci membri ai familiei au fost adăugaţi pe lista de sancţiuni a SUA în această săptămână.

Igor Şuvalov

Igor Şuvalov.

Viceprim-ministru al Rusiei din 2008 până în 2018, Igor Shuvalov este acum preşedintele VEB, banca de dezvoltare rusă care finanţează proiecte majore de infrastructură, inclusiv Jocurile Olimpice de la Soci. El a susţinut că este unul dintre cei mai curaţi oficiali ai Rusiei, spunând presei că şi-a transferat toată averea în Rusia în 2013 şi a păstrat-o în larg înainte de asta pentru a nu-şi răsfăţa copiii. Însă o investigaţie a activistului anticorupţie Alexei Navalny a constatat că Shuvalov, printr-o companie-fantomă, a cumpărat două apartamente de lux din Londra în 2014 pentru 11,4 milioane de dolari şi a folosit un avion privat secret pentru a zbura în jurul lumii.

Evgheni Prigojin

Evgheni Prigojin.

Evgeniy Prigojin şi-a început ascensiunea la putere vânzând hot dog, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare pentru jaf.

Se pare că afacerea a fost un succes fulgerător şi, în decurs de ani, el a deschis restaurante de lux care îl numărau pe liderul Rusiei printre clientela lor, câştigându-i porecla de „bucătarul lui Putin” şi catapultându-l în cercurile intime ale elitei Rusiei.

Americanii ar putea fi mai familiarizaţi cu o altă afacere a lui Prigojin: Agenţia de Cercetare pe Internet, care a angajat o armată de troli care a început prin a sprijini invazia Rusiei în Crimeea din 2014, înainte de a-şi îndrepta eforturile spre a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 în favoarea lui Donald Trump.

Prigojin şi Agenţia de Cercetare pe Internet au fost inculpate de un mare juriu din SUA în 2018 pentru interferenţă cu alegerile, iar el a fost adăugat pe o listă de urmăriţi FBI în 2021. Acum se află atât pe listele de sancţiuni ale SUA, cât şi ale UE pentru desfăşurarea de campanii de dezinformare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia.

Serghei Chemezov

Serghei Chemezov.

Fost ofiţer KGB care s-a împrietenit cu Vladimir Putin în anii 1980 în timp ce locuia în aceeaşi clădire de apartamente, Serghei Chemezov a urcat prin sectorul public şi privat al Rusiei în urma lui Putin, iar în 2007 a fost numit CEO al gigantului rus al apărării de stat Rostec, o funcţie pe care o deţine şi astăzi.

Chemezov a fost sancţionat de SUA în 2014, pe fondul rolului Rostec de furnizor pentru invazia Crimeei de către Rusia, iar Washingtonul îl ţinteşte din nou, acum împreună cu membrii familiei sale. Potrivit rapoartelor de investigaţie şi a acuzaţiilor din partea activistului întemniţat Alexei Navalny, rudele lui Chemezov au folosit companii-fantomă pentru a acumula active atrăgătoare, inclusiv superyacht-uri şi vile de lux din întreaga lume. Dar Chemezov spune că este curat, spunând presei ruse în 2019: „Nu acumulez avere. Nu bag bani în conturi. Nu am iahturi sau avioane.”

Nikolai Tokarev

Nikolai Tokarev.

Un alt fost ofiţer KGB care a servit alături de Putin şi Chemezov, Nikolai Tokarev a preluat bunurile fostului stat sovietic în timp ce Putin şi-a construit puterea politică, iar în 2007 a devenit şeful gigantului petrolier Transneft controlat de stat. Oligarhul şi-a folosit poziţia de la Transneft pentru a construi un imperiu de afaceri şi imobiliar, care, se pare, include sponsorizarea unui palat extrem de elegant, despre care se spune că este folosit personal de Putin. Tokarev a fost lovit de sancţiunile SUA şi UE săptămâna aceasta.

Vladimir Potanin

Vladimir Potanin.

Se pare că al doilea cel mai bogat om din Rusia, bancherul, magnatul mineritului de metale şi fostul vicepremier Vladimir Potanin s-a numărat într-un cerc restrâns de oligarhi care s-au întâlnit cu Putin săptămâna trecută, când a început invazia Ucrainei.

Potanin a jucat un rol important în artele americane: a fost membru al consiliului de administraţie al Muzeului Guggenheim din New York timp de două decenii, până când şi-a dat demisia miercuri.

De asemenea, a dat milioane Centrului Kennedy din Washington, care i-a sculptat numele într-un perete. De asemenea, se ştie că deţinea proprietăţi în New York City, care au ieşit la iveală în timpul divorţului, care l-ar putea costa 7 miliarde de dolari. Potanin nu este în prezent sub sancţiunile SUA, ceea ce este o veste bună pentru cele trei megayacht-uri şi cele două avioane private (despre care ştim).

Leonid Mikhelson

Leonid Mikhelson.

Cel mai bogat om al Rusiei în 2016, Leonid Mikhelson este fondatorul şi preşedintele producătorului de gaze naturale Novatek, un prieten apropiat al lui Putin şi partener de afaceri al lui Gennady Timchenko, un miliardar care se află sub sancţiunile SUA din 2014.

Mikhelson iubeşte arta: împreună cu colecţia sa de artă de 200 de milioane de dolari, s-a alăturat consiliului de administraţie al New Museum din New York în 2013 şi a sponsorizat expoziţii la Institutul de Artă din Chicago şi Tate Modern din Londra.

Superyacht-ul său ostentativ, Pacificul, poate găzdui două elicoptere. Dar celelalte bunuri ale lui pot fi mai greu de urmărit. În 2017, Panama Papers a dezvăluit că Mikhelson a folosit un sistem complex de companii-fantomă pentru a înregistra în secret un avion privat Gulfstream de 65 de milioane de dolari în Statele Unite, care în majoritatea cazurilor necesită cetăţenia americană sau rezidenţa permanentă.

Magnatul nu este supus sancţiunilor în prezent, deşi compania sa Novatek este.

Petr Aven

Petr Aven.

Petr Aven este şeful Alfa Group, o bancă comercială supusă sancţiunilor americane care l-au ajutat să adune o avere estimată la 5,5 miliarde de dolari (trebuie reținut că Alpha Bank Romania nu are nicio legatura cu Alfa-Bank Rusia). Un binecunoscut colecţionar de picturi clasice ruseşti, Aven a împrumutat lucrări din colecţia sa – se pare că în valoare de 200 de milioane de dolari – Muzeului de Artă Modernă din New York şi Neue Galerie.

Se pare că Aven nu şi-a cumpărat niciodată un avion sau un iaht şi a spus FT „toţi banii mei merg în artă”. Asta înseamnă, desigur, dacă nu număraţi milioanele pe care le-a cheltuit pentru a transforma un teren de 8,5 acri din Anglia într-un conac „protejat KGB”, complet cu o cameră de panică rezistentă la bombe.

Anul trecut, Aven a intentat un proces pentru calomnie împotriva lui HarperCollins pentru o carte pe care a publicat-o despre ascensiunea lui Vladimir Putin, Poporul lui Putin. Aven a fost sancţionat luni de UE, care l-a descris drept „unul dintre cei mai apropiaţi oligarhi ai lui Vladimir Putin” şi unul dintre „aproximativ 50 de oameni de afaceri ruşi bogaţi care se întâlnesc regulat cu Vladimir Putin la Kremlin”. El nu a fost încă pus sub sancţiuni de către SUA sau Marea Britanie.

Mihail Fridman

Mihail Fridman.

Partenerul de afaceri al lui Petr Aven, Mikhail Fridman, este fondatorul Alfa Group şi un oligarh rus născut în Ucraina. Fridman a făcut investiţii substanţiale în Statele Unite, care includ cheltuirea unui miliard de dolari în 2011 pentru a cumpăra proprietăţi aflate în dificultate de pe coasta de est, spunând la acea vreme Wall Street Journal: „Piaţa americană este cea mai bine reglementată şi lichidă. piaţă din lume. Are cea mai bună protecţie pentru drepturile investitorilor.”

Prin grupul de investiţii al lui Fridman, LetterOne, miliardarul a scufundat, de asemenea, 200 de milioane de dolari în Uber şi 50 de milioane de dolari în startup-ul de telecomunicaţii FreedomPop. Fridman a făcut furori şi în 2018, când a vorbit alături de Aven la o cină cu uşile închise găzduită de Atlantic Council, un important grup de reflecţie în materie de politică externă din SUA, în ceea ce criticii au considerat o misiune neoficială a Kremlinului de a protesta împotriva sancţiunilor SUA.

Săptămâna trecută, Fridman a devenit unul dintre primii oligarhi care au vorbit împotriva invaziei Ucrainei, numind-o „tragedie” şi scriind că „războiul nu poate fi niciodată răspunsul”. Cu toate acestea, Fridman a fost supus luni sancţiunilor de către UE, care l-a numit „un finanţator rus de top şi un facilitator al cercului interior al lui Putin”.

La fel ca Aven, el nu a fost încă pus sub sancţiuni de către SUA sau Marea Britanie. Oligarhul are un fiu, Alexander, care se pare că frecventează şcoala de afaceri Stern a NYU, după o perioadă la Moscova, în care a vândut narghilea.

Alexei Mordashov

Alexei Mordashov.

În prezent, cel mai bogat om al Rusiei, Alexei Mordashov deţine o treime din TUI, cea mai mare firmă de turism din Europa, şi şi-a câştigat miliardele în calitate de director executiv al celei mai mari firme de oţel şi minerit din Rusia, Severstal.

El este, de asemenea, un mare acţionar al Băncii Rossiya, care a deschis sucursale pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia în ultimii ani. În ultimele două decenii, miliardarul a „vărsat” bani şi în Statele Unite, investind masiv prin Severstal în companii siderurgice din vestul mijlociu, înainte de a le vinde pentru 2,3 miliarde de dolari în 2014.

Mordashov a fost lovit de sancţiuni de către UE, dar SUA nu au luat încă măsuri. Ei ar fi interesaţi de jetul său privat Bombardier Global 6000 şi de multiplele superyacht-uri, inclusiv Nordul de 500 de milioane de dolari, despre care senatorul Bernie Sanders a remarcat marţi că „naviga în regiunea Seychelles de mai bine de 10 zile” într-un thread de Twitter despre bogăţia offshore rusă.

Roman Abramovici

Roman Abramovici.

Roman Abramovici, proprietarul de multă vreme al Chelsea FC, a fost descris de un membru al parlamentului britanic drept „un factor cheie” al regimului lui Putin, lucru pe care Abramovici l-a negat de mult. Un orfan crescut de bunicii săi în Siberia, Abramovici s-a învârtit în cercurile interne ale guvernului şi apoi a profitat enorm din vânzarea activelor deţinute anterior de stat pe care le-a achiziţionat după căderea Uniunii Sovietice. Miliardarul deţine unul dintre cele mai ciudate iahturi din lume, cu un submarin la bord şi trei elicoptere.

El a deţinut, de asemenea, o serie de proprietăţi extrem de scumpe în Statele Unite, inclusiv un trio de clădiri din Upper East Side din New York City, în valoare de peste 90 de milioane de dolari, pe care le-a transferat celei de-a treia soţii, Darya Zhukova, în 2018. Abramovici nu este în prezent sub sancţiuni occidentale. Anterior, premierul britanic, Boris Johnson, a declarat Camerei Comunelor că Abramovici „se confruntă deja cu sancţiuni”, deşi mai târziu a spus că „a vorbit greşit”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed