Actiunile europene, la minimul ultimelor sapte saptamani

0
Actiunile europene, la minimul ultimelor sapte saptamani

Bursele europene au avut cea mai mare corectie saptamanala din iulie si pana acum, dupa ce Citigroup Inc., Morgan Stanley si Wachovia Corp. au raportat pierderi totale, cauzate de credite, in valoare de 16,4 miliarde dolari, transmite Bloomberg.

“Este prea multa incertitudine. Piata se asteapta la ce este mai rau, dar se pare ca inca nu stim ce inseamna «mai rau»“, a declarat Jeremy Batstone-Carr, analist al companiei londoneze Charles Stanley, citat de Bloomberg.

In sectorul bancar, pierderile mari legate de criza subprime din Statele Unite ale Americii au impins indicele bancar Stoxx 600 la cel mai scazut nivel din iunie 2006.

Citigroup a anuntat ca ar putea inregistra pierderi de peste 11 miliarde dolari, in timp ce Morgan Stanley a anuntat ca a pierdut 3,7 miliarde dolari in ultimele doua luni.

Titlurile Barclays au pierdut 12% in ultima saptamana, pe baza ingrijorarilor investitorilor ca situatia nefavorabila de pe piata creditelor se va extinde. Indicele FTSEurofirst 30, care urmareste evolutia celor mai importante actiuni europene, a inchis sedinta de vineri in scadere cu 1,5%, la 1.511,57 puncte, dupa ce in timpul sedintei avea o scadere de peste 2%. In ultima luna, indicele a pierdut 5,3%.

Pe bursa londoneza, cele mai importante companii, urmarite de indicele FTSE 100, au pierdut 1,2%, dupa intensificarea ingrijorarilor conform carora criza subprime s-ar putea extinde si in alte domenii. Indicele FTSE 100 a ajuns la 6.304,9 puncte, minimul din ultimele sapte saptamani. In ultimele cinci sedinte, indicele a consemnat o pierdere de 3,5%.

Producatorul de automobile General Motors a raportat o pierdere importanta, de 2,8 dolari/actiune, ceea ce a dat investitorilor motiv de ingrijorare, actiunile companiei scazand cu 6%, la cotatia de 33,95 de dolari, dupa anunt.

Indicele DAX a pierdut 0,09 procente, in timp ce indicele bursei franceze, CAC 40, a inchis saptamana la 5.524,18 puncte, in scadere cu 1,91% fata de sedinta anterioara. In Elvetia, indicele principal al bursei a inchis cu o corectie de 2,19%.

Bursa din Bulgaria s-a corelat cu scaderile generalizate de pe pietele europene si a pierdut in ultima saptamana 2,85%, insa corectia a fost mai mica fata de scaderile inregistrate de indicele general al bursei din Romania, care a pierdut 6,27%.

Pe pietele asiatice, indicele Nikkei 225 a scazut cu peste 6%, iar indicele de la Hong Kong a pierdut peste 8% intr-o saptamana. Indicele Hang Seng a pierdut 8,68%, insa, fata de inceputul anului, inregistreaza o apreciere de 44%.

‘Este prea multa incertitudine. Piata se asteapta la ce este mai rau, dar se pare ca inca nu stim ce inseamna «mai rau». Jeremy Batstone-Carr analist Charles Stanley